E55

"Ofrivillig pensionering": Ålderism kostar Sverige miljarder

Ålderism
Shoka Åhrman (till höger) är sparekonom på SPP. (Foto: SPP)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 27 maj 2025Publicerad: 27 maj 2025

Diskriminering av äldre kostar Sverige miljardbelopp i form av ofrivillig pensionering. Det menar en ny rapport om ålderism från SPP.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ofrivillig pensionering före 67 kostar samhället stora summor pengar. Dessutom drabbar det de diskriminerade i form av lägre pensioner och livsinkomster.

Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån som SPP tagit fram och analyserat. Rapporten heter ”Ålderism – Äldre som ofrivilligt pensionerar sig före riktålder: Kostnad för individ och samhälle” och visar att runt 7 400 personer som är långtidsarbetslösa riskerar ofrivillig pensionering innan 67.

MISSA INTE: 5 vanliga testamente-missar – enligt juristen: ”Gör inte bort dig”

Experten har ordet: Ålderismens pris

Shoka Åhrman är sparekonom på SPP,och deltog i TV4:s morgonnyheter på fredagen.

”Vi ser en tydlig ökning de senaste 20 åren att vi ser att fler äldre som faktiskt inte lyckas ta sig tillbaka till arbetslivet väljer att gå i pension. Och det här får ju såklart effekter. Både för individen, men också för samhället. Det här är helt enkelt ett tecken på att vi har en åldersdiskriminering. Att äldre faktiskt när de väl har blivit arbetslösa inte lyckas komma till lika många intervjuer som yngre och framförallt så drabbas kvinnor ganska hårt av det här”, sade hon då, rapporterar Dagens Industri.

ålderism
Vem får alla jobben? (Foto: Getty Images)
ANNONS

Ålderism – en dålig affär

Ingen tjänar på att gå i pension tidigt. Allra minst den som går i pension, vars både löneinkomster och pensionsutbetalningar skadas betydligt samtidigt som skatten är mycket högre på pensioner som betalas ut innan året man fyller 67.

”Tvärtom. Man tjänar inte på att gå i pension. Tvärtom blir effekten enorm för den enskilda individen. Man förlorar minst 12.000 kronor i månaden att gå innan riktåldern eller pensionsåldern i det här fallet. Så tvärtom är det en ekonomisk konsekvens som du får bära inte bara fram tills den dagen du egentligen skulle pensionerat dig, utan också långt därefter. Eget kapital skulle behöva vara närmare 1,2, 1,9 miljoner för att delvis kompensera för det du tappar i lön och pension fram tills pensionsåldern, alltså riktåldern, vilken höjs hela tiden och för att kompensera då livet ut”, säger Shoka Åhrman i TV4.

ANNONS

Samhällsförlust

”Om dessa arbetslösa varit sysselsatta hade de bidragit med 11 miljarder i BNP per år. Vår slutsats är att åldersgruppen 60-66 åringar är helt förbisedd och tvingas till pensionering trots att de vill och kan arbeta”, säger Shoka Åhrman i ett pressmeddelande.

Dessutom antas staten förlora omkring 240 miljoner kronor per år i skatteintäkter och pensionsavgifter.

Hon skulle vilja se sänkta arbetsgivaravgifter och stärkt jobbskatteavdrag redan från 60 års ålder för att få fler att arbeta fram till riktåldern.

Läs mer om ekonomi:

5 vanliga testamente-missar – enligt juristen: ”Gör inte bort dig”

Varannan kvinna har inte råd att skiljas

Sommarens elpriser väntas svänga kraftigt

Ekonomiforskaren: ”Europa elektrifieras inte – det går åt fel håll”



ANNONS
Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS