A-
A+

Akademiens 700 miljoner på börsen

Bankaktier och gamla anrika svenska industribolag. Svenska Akademien har över 700 miljoner på börsen – ett kapital som skulle kunna bli "herrelöst" om institutionen brakar samman under den pågående krisen.

e55

Svenska Akademien skakas just nu av en maktkamp inför öppen ridå. Sedan tidigare har två av de 18 ledamöterna lämnat arbetet och efter den senaste skandalen har ytterligare tre avslutat sitt arbete för Svenska Akademiens räkning. Dessutom pågår en infekterad strid mellan dem som är kvar. Hur, när och i vilken form Akademien kommer ur krisen vet förstås ingen.

Men det som kallats Akademiens värsta kris hittills gäller inte kulturinstitutionens tillgångar, i alla fall inte ännu. Pengarna sitter tryggt på börsen. Frågan är bara till vilket syfte, när hela den anrika kulturinstitutionen skakar och frågan om den fortsätta verksamheten är i limbo. Klart är att den som styr verksamheten har tillgång till ett rejält kapital.

Börsaktier för 720 Mkr

Svenska Akademien hade vid årsskiftet en portfölj med svenska storbolagsaktier värderad till 720 miljoner kronor, visar en genomgång som E55 har gjort. Här återfinns idel ädel bolagsadel på Stockholmsbörsen (se lista här bredvid). De goda tiderna på börsen har bidragit till att pumpa upp värdet på tillgångarna.

Största plumpen i protokollet är en storpost i investmentbolaget Ratos som haft en lång rad problemfyllda år bakom sig. De större investmentbolagen har annars som regel gått starkt på börsen men förutom Ratos är det endast Investor som återfinns i Akademiens portfölj.

De svenska storbankerna har också varit populära bland svenska aktieinvesterare de senaste åren. Här har Svenska Akademien ökat investeringarna rejält. Och som det ser ut nu är det de fyra svenska storbankerna som ska säkra avkastningen framöver.

Proppad med bankaktier

Under fjolåret nettoköptes aktier i Swedbank, Nordea och Handelsbanken. Swedbank-posten värderas till över 100 miljoner kronor. Aktieportföljen är nu därmed nästan till hälften proppad med bankaktier.

Vid årsskiftet utgjorde de drygt 40 procent av portföljens värde eller totalt 310 miljoner kronor.

Per Agerman
Karolina Palutko Macéus

 

LÄS ÄVEN:Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss