A-
A+

Varning: Därför ökar bedrägerierna i november

November är en månad då onlineshoppingen ökar. Julklappar ska inhandlas och Black Week lockar konsumenter med billiga priser. Samtidigt ökar mängden bedrägeriförsök.

e55

I ett pressmeddelande rapporterar Tele2 att man hittills i år har avvärjt 10,4 miljoner bedrägeriförsök via sms och under november månad förväntas försöken att öka. I november 2022 ökade antalet bedrägeriförsök via sms med hela 100 procent jämfört med en genomsnittlig månad under samma år. 

Enligt Tele2 så blir metoderna alltmer sofistikerade och varierande. Ett av de vanligaste sätten att komma åt pengar är att bedragaren utger sig vara en myndighet eller ett välkänt företag. Mottagaren av smset ombeds sedan att exempelvis betala en skuld genom att klicka på en länk eller ringa ett nummer. 

När offret är i kontakt med bedragaren försöker bedragaren oftast att få offret att använda sitt BankID. Vid flera tillfällen har offren blivit av med stora summor. Det gäller alltså att när man blir kontaktad att vara uppmärksam på vad man klickar på eller vem man ringer. 

Polisen menar att det är bland annat den här typen av bedgägerier som ger intäkter till kriminella gäng. Till exempel använder de pengarna för att köpa in narkotika och vapen. 

0
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss