A-
A+

Undersökning: Så många oroas över sin ekonomi

En undersökning från Novus visar hur många svenskar som oroliga över sin ekonomi. Det skriver Dagens PS.

Petra Lundgren

Drygt 1000 personer svarade på frågor om hushållsekonomi och sitt sparande. Undersökningen visade att två av tre svarande är oroliga över sin ekonomi. Sett till kön är kvinnor mer oroliga än män.

Det som påverkar ekonomin mest är de höga priserna på mat, 80 procent svarade det, och 66 procent tror att de kommer att handla mindre under det kommande året. Drygt hälften, 51 procent, tror sig behöva minska sina kostnader. Det behöver de till stor del göra för att klara sina fasta kostnader.

44 procent har en buffert på 100 000 kronor och var tredje räknar med att de kommer att behöva använda de pengarna. När det kommer till pensionen har 56 procent någon oro för kommande pension och hur stor den blir. 87 procent är inte oroliga för att förlora sitt jobb.

-Det är en förvånansvärt positiv bild som hushållen ändå ger av sin ekonomi. Det verkar som att man ännu inte fullt ut sett effekterna av de sämre tiderna i sina plånböcker”, säger Shoka Åhrman, som är sparekonom och strateg hos SPP och Storebrand Sverige, till Dagens PS.

Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av försäkringsbolaget SPP.

2
Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss