A-
A+

Trots kriser – rekordvinster spås för tyska storbolag

Rekordvinster spås för DAX-företagen i Tyskland. Ernst & Young kan komma att betala sina delägare upp till 8 miljoner dollar. Atea i Danmark straffas fortfarande för gamla synder. Flygteknikerstrejken i Norge fortsätter med nya inställda avgångar idag.

Thomas Helsing

Den brittisk-amerikanska, multinationella revisions- och konsultföretaget EY har för avsikt att dela upp verksamheterna i olika bolag. Financial Times skriver att företaget kan komma att betala sina delägare 8 miljoner dollar i aktier. De skriver vidare att “Big Four”-företaget EY hoppas kunna sälja 15 procent av konsultverksamheten i en offentlig notering på 10 miljarder dollar.

Wall Street Journal skriver också om att fissionen skulle beröra “tusentals delägare” som i så fall kan vänta sig flera miljoner i form av aktier. Tidningen betonar dock att detta hänger på optimistiska tillväxtmål. 

Över till Tyskland där Handelsblatt rapporterar att att den svaga euron driver upp vinsterna för bolagen på börsindexet DAX. Trots flera kriser de senaste åren, stigande priser på råvaror och känsliga leveranskedjor skriver tidningen att analytiker nu spår att de 40 största tyska bolagen på DAX kommer att tjäna 130 miljarder euro netto under innevarande år. Det skulle i så fall innebära en ökning med en miljard euro jämfört med förra året, ett år som var det bästa dittills i tysk ekonomisk historia.

Vi tar en snabbfärja upp till Danmark där affärstidningen Börsen konstaterar att “Atea får ett år till i skamvrån”. Bakgrunden är den muthärva som bolaget var inblandat i och som började rullas upp 2015. Efter att Atea nu förlorat en stor upphandling menar tidningen att mutaffären fortfarande hänger över företaget. Atea å sin sida anklagar de danska myndigheterna för diskriminering.

I grannlandet Norge fortsätter flygstrejken idag. Flygbolagen Norwegian och Widerøe ställer in ytterligare elva avgångar idag till följd av flygledarstrejken, tio av dessa är hos Norwegian. “Hos SAS förlöper allt som vanligt”, skriver Dagens Näringsliv nu på morgonen. 

Thomas Helsing
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss