A-
A+

Svårare för utvecklingsländer att betala sina skulder

Tuffare tider om ryska gaskranen stängs. Utvecklingsländer får det svårare att betala tillbaka sina skulder samtidigt som tillväxttakten avtar. Kellog´s planerar att dela upp sen verksamhet.

Felicia Soderqvist

Det kan bli ännu tuffare tider för Europa på energiområdet. Det är IEA-chefen som vill att kontinenten ska förbereda sig för att Ryssland kan komma att stänga av gaskranen helt. Det skriver Financial Times.

Tyska Handelsblatt rapporterar om hur högt skuldsatta länder i Asien, Afrika och Sydamerika får det allt svårare att betala tillbaka sina skulder, experter varnar du för att det kan bli en dominoeffekt i den globala ekonomin. Höga energipriser tömmer ländernas valutareserver. De stigande räntorna har lett till en kraftig uppgång i den amerikanska dollarn vilket påverkar utvecklingsländerna negativt då många har skulder i just dollar. Investerare väljer även att flytta sitt kapital från tillväxtmarknader till dollarområden. Uppgifter säger att det förflyttades 17,3 miljarder dollar från tillväxtmarknader under mars, april och maj.

Wall Street Journal skriver att livsmedelsproducenten Kellog har som avsikt att dela upp sin verksamhet i tre olika företag. Bolaget meddelar att uppdelningen skulle skapa mer flexibla företag som kan fokusera på sin enskilda verksamhet med långsiktiga strategier genom förvärv och storskalighet. 

Norska Dagens Näringsliv skriver om hedgefonden Nor Global Makro som har tappat hela 29,5 procent på två månader. 
Marknaden har historiskt reagerat positivt när centralbankerna för en mer expansiv penningpolitik. Speciellt om nedgången beror på att det varit ett mer kontraktivt klimat, det skriver Wall Street Journal.

Felicia Soderqvist
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss