A-
A+

Sparekonom: Så klarar du lågkonjunkturen

Det är dags att förbereda sig för sämre tider, enligt en sparekonom som tipsar hur du räddar din plånbok när elpriserna och matpriserna stiger.

Rikard Jansson

Annons

Annons

KI gick nyligen ut med en prognos som pekar på att vi går in i en lågkonjunktur 2023. I vinter väntas en inflation på mer än 10 procent som gör att pengarna minskar i värde.

— Det är mycket. Jag tror att de flesta hushåll känner sig påverkade redan, säger Lendos sparekonom Sharon Lavie till GP.

Lavie tycker att man bör förbereda sig för det värsta scenariot med skenande elpriser. Likadant om någon i familjen blir av med jobbet. Hon råder oss att gå med i a-kassan om man inte redan är med. Se över din buffert och har du redan en så kan du räkna på hur mycket du behöver kunna ta av den. Vidare tipsar honom att man bör se över vad man kan förändra idag, inom inköp, vanor, nöjen och abonnemang. Finns det något du kan pausa eller dra ner på? Glöm inte heller de stora besluten, som gäller bil och boenden. Är det kanske dags att investera i solceller?

10 procents inflation låter mycket, men bankerna har räknat på att hushållen ska klara detta, säger hon men lyfter också fram att det kommer att krävas mer prioriteringar för den enskilde.

13
Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss