A-
A+

SBAB: Trendskifte inom bolån

Andelen nya kunder som valt rörlig ränta hos SBAB har sjunkit med 7 procentenheter sedan toppnoteringarna i maj i år. Det visar en ny undersökning från statliga SBAB, som även ser att många bolånetagare tror på sänkt ränta från Riksbanken.

e55

Historiskt sett är andelen som valt rörlig ränta fortsatt hög på 89 procent i september. Jämfört med maj i år är det dock en nedgång på 7 procentenheter. I juni var motsvarande siffra 94 procent rörlig, 2 procent bunden och 4 procent en kombination.

”Redan förra kvartalet anade vi ett trendskifte och den bilden bekräftas nu”, säger Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB i en kommentar.

Undersökningen visar även att 29 procent av 1 000 tillfrågade bolånetagare tror att rörliga bolåneräntan inom 12 månader kommer ligga på runt 5 procent. Omkring 23 procent tror att räntan kommer sjunka till runt 4 procent.

”Nästan var fjärde bolånetagare tror att räntan kommer att sänkas tidigare än vad Riksbanken signalerar i sin prognos”, säger Hasselvik.

Riksbankens egna prognos är att räntan kan komma att höjas en gång till i år för att sedan ligga kvar på nivån under ett par år framöver.

I nuläget ligger styrräntan på 4 procent. Centralbanken kommer med sitt nästa beslut i november.

2
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss