A-
A+

Så vill partierna stoppa de stigande priserna

Arkivbild/TT

Priserna i matbutikerna fortsätter att skena. En ny undersökning visar hur de olika partierna vill få stopp på problemet.

Felicia Soderqvist

Matpriserna fortsätter att stiga vilket resulterat i att det dykt upp olika lösningar för att få bukt på problemet i Europa. I Frankrike har regeringen infört ett tillfälligt pristak och i Storbritannien har en del butiker begränsat hur mycket kunderna får handla av vissa produkter. I Sverige däremot är partierna oeniga om hurvida man ska lägga sig i prissättningen av mat. Det rapporterar SVT.

Både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna anser att regeringen bör samtala med de ledande matjättarna för att få kontroll på priserna.

Miljöpartiet öppnar upp för att avskaffa momsen på viktiga basvaror.

Tidöpartierna anser att fokus bör ligga på att bekämpa den höga inflationen och att företagen måste ta sitt ansvar och inte smyghöja priserna. Samtidigt som man vill betona att man hjälpt hushållen med olika stöd i form av höjd garantipension, sänkta bränsleskatter och elstödet som nyligen betalats ut.

Centerpartiets näringspolitiska talesperson Elisabeth Thand Ringqvist kallade Konkurrensverkets generaldirektör till riksdagen förra veckan för att undersöka om man har de verktyg som krävs för att övervaka marknaden.

– De kanske behöver mer resurser akut för att verkligen övervaka marknaden ordentligt. Det kan också vara att det måste göras någon förändring i konkurrenslagen och sedan på lång sikt är det kanske så att vi måste ha bättre lagstiftning för koncentration på marknaden, säger Thand Ringqvist.

-1
Felicia Soderqvist
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss