A-
A+

Så stöttas Ukraina av USA

USA har tagit beslut att hjälpa Ukraina i ett år under kriget mot Ryssland, elektronikjätte har startat produktionen igen efter coronanedstängning och Tesla har pausat sin tillverkning i Kina.

e55

USA:s regering kommer att lägga ned tullar på ukrainskt stål för ett år i ett försök att hjälpa Ukraina under kriget med Ryssland, meddelade handelsministern Gina Raimondo på måndagen.

”Det här är ett klokt beslut för att stödja Ukraina, som har en av världens största och mest innovativa stålindustrier”, säger Raimondo i en kommentar rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Lättnaden gäller bara ukrainskt stål och är anmärkningsvärt då Trump-administrationen 2018 införde stora tariffer om 25 procent på stål och 10 procent på aluminium från ett flertal länder. Målet var då att skydda landets inhemska produktion.

Elektronikjätten Sony återupptog under söndagen en del av produktionen vid sin fabrik i Shanghai i Kina, rapporterar Nikkei Asia återger Finwire. Produktionen har varit stoppad sedan över en månad tillbaka på grund av corona-nedstängningarna i staden.

”Det kommer fortfarande att ta tid för oss att återuppta produktionen fullt ut, eftersom vi måste samordna oss med lokala myndigheter”, säger Sony.

Fabriken tillverkar bland annat tv-apparater, kameror och projektorer. Företaget har inte avslöjat vilka produkter som kommer prioriteras under återstarten.

Elbilstillverkaren Tesla har pausat produktionen i nedstängda Shanghai i Kina efter att ha haft problem med försörjningen av komponenter för att bygga sina elbilar. Det säger insatta källor till Reuters under måndagen återger Finwire.

Källorna sa att det bland annat gäller fordonsunderleverantören Aptiv (huvudleverantör av kablage) som slutat skeppa varor från sin Shanghai-fabrik.

Enligt ett internt memo under tisdagen ska Tesla ändå nyttja delar av sin fabrik – och på så sätt producera mindre än 200 bilar under tisdagen. Tidigare mål var att producera över 2 000 bilar dagligen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss