A-
A+

Så många tänker jobba längre för att få högre pension

Det har inte blivit som utlovat för seniorjobbare. Foto: Unsplash

En undersökning som Pensionsmyndigheten låtit göra visar hur många som tänker fortsätta att jobba något eller några år extra - för att få högre pension. Det framgår av ett pressmeddelande.

Petra Lundgren

Demoskop har på uppdrag av Pensionsmyndigheten frågat 974 pensionssparare om och hur de tänker förbättra sin ekonomi som pensionärer.

– Att ta ut pensionen senare är ett av de viktigaste valen som vi kan göra för att höja vår egen pension. Många känner inte till hur stor betydelse det har för pensionens storlek att vänta med att ta ut den i några år, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Det visar sig att tre av tio tillfrågade pensionssparare, 29 procent, tänker jobba längre för att få mer i pension. 26 procent tänker jobba samtidigt som de tar ut pension, för att förbättra sin ekonomi.

– I dag lever vi drygt tre år längre än när dagens pensionssystem infördes på 90-talet, men den genomsnittliga pensionsåldern har varit i stort sett konstant. Det innebär att pensionssumman fördelas på fler år än tidigare och det ger en lägre pension per månad, säger Agneta Claesson.

Den som arbetar ett år extra efter 66 års ålder kan få ut mellan 1 600 och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt livet ut, enligt pressmeddelandet. Den som tar ut pension när den är 70 år i stället för vid 66 kan få 28 procent högre pension. Det lönar sig i vissa fall inte i lika stor utsträckning att jobba efter 66 års ålder för den som har garantipension eller andra grundskydd.

0
Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss