A-
A+

Så kan bedragna få tillbaka sina pengar

STOCKHOLM 20131003

Varje år kommer bedragare över stora summor pengar genom att lura, framför allt pensionärer, över telefon. Nu har en möjlighet öppnats för att få tillbaka pengarna av banken. Det rapporterar SVT.

Petra Lundgren

Annons

Annons

En vägledande dom från Högsta domstolen, HD, slår fast att en bank ska betala tillbaka 350 000 kronor till en man. Mannen hade varit grovt oaktsam och lämnat ut koder till sin bankdosa.

-HD-domen är oerhört betydelsefull då det krävs mycket för att den bedragna ska få ta hela ansvaret för bedrägeriet, säger Cecilia Tisell, generaldirektör på Konsumentverket, till SVT.

HD-domen innebär att många bedragna kan få tillbaka sina pengar och Konsumentverket uppmanar bedragna personer att kontakta sin bank för att få sitt ärende omprövat.

Svenska bankföreningen vill att Allmänna reklamationsnämnden, Arn, prövar några fall för att få fram en praxis.

– Det som måste till nu är att se över lagstiftningen så banker och polis kan jobba på ett mer effektivt sätt, säger Hans Lindberg, vd på Svenska bankföreningen, till SVT.

I slutet av september ska Arn utfrån HD-domen pröva några ärenden som handlar om obehöriga transaktioner. Tillvägagångssättet kallas vishing och innebär att bedragare lurar folk, många av dem pensionärer, att lämna ut bankkoder eller logga in med BankID. Under förra året gjordes 11600 anmälningar om vishing i Sverige rapporterar SVT.

1
Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss