A-
A+

Så har rekordmånga pensionärer hamnat hos Kronofogden

Allt fler hamnar hos Kronofogden och en stor andel är pensionärer. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Skulderna till Kronofogden är rekordhöga. Dessutom är andelen pensionärer som hamnar där fler än någonsin.

Annelie Sandström

Under det första halvåret av 2023 har Kronofogden fått in över 609 000 krav på obetalda skulder som resulterar i betalningsföreläggande. Under samma period 2022 var antalet ärenden omkring 545 000 kronor, det innebär en ökning på hela 12 procent, rapporterar Nyheter24.

Dessutom är skuldberget högre än någonsin. De totala skuldbeloppen har ökat med hela 35 procent till 14,6 miljarder kronor, vilket gör det till den högsta siffran någonsin. 

Allra mest utsatta är pensionärerna som fått det betydligt tuffare med sin ekonomi och allt mindre att leva för när kostnaderna ökat för till exempel mat, el och drivmedel.

”Som en skymf”

Tidigare har regeringen aviserat att man ämnar att sänka skatten för pensionärer nästa år. Men enligt Trifa Chrireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, så räcker inte de skattesänkningarna för personer som redan har det tufft ekonomiskt.

Hon menar att kostnaderna stigit för mycket i förhållande till de kronor man sparar in med den nya pensionsskatten.

– Det här verkar inte regeringen ta hänsyn till i årets höstbudget om sänkta skatter för pensionärer. Då kostnaderna har ökat med nästan 2 000 kronor i månaden för pensionärer, känns 283 kronor per månad i skattelättnad som en skymf, säger hon till Expressen.

Andelen ärenden hos Kronofogden för personer över 65 år har ökat med 18 procent under det första halvåret av 2023.

Ökningen av ärenden för landets pensionärer innebär också att ränteutgifterna ökat från 14 523 kronor under 2022 till hela 29 727 kronor under 2023. Ser man till ett snitt av pensionärspar har räntorna stigit från 19 177 kronor till 39 254 kronor, vilket är mer än en fördubbling av kostnaderna, skriver Expressen.

0
Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss