E55

Prognos: Så mycket dyrare blir det att leva nästa år

Även nästa år förväntas flera inslag i vår vardag bli dyrare.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 30 nov. 2023Publicerad: 30 nov. 2023

Det kommer att bli dyrare att leva även nästa år, enligt Konsumentverkets prognos för hushållens kostnader. Här kan du läsa vad experterna tror att vi har att räkna med.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nästa år väntas hushållen fortsätta att brottas med höga räntor på bolån och dyrare hyror, men för vissa utgiftsposter syns lättnader, rapporterar TV4.

Så till vida att det inte blir en extremt kall vinter eller om något oförutsätt hinder inom elförsörjningen förväntas dock elen blir 30 procent billigare under 2024 jämfört med i år enligt Konsumentverkets beräkningar.

Något som förväntas stiga är avgifter för vatten och avlopp, med 15 respektive åtta procent.

”Högre tillverknings- och transportkostnader ligger kvar och driver upp matpriserna”, säger Kristina Difs, handläggare på Konsumentverket, i ett pressmeddelande, uppger TV4.

Det förväntas även bli 30 procent dyrare att handla kläder och skor. Enligt Konsumentverket beror dock detta mer på att innehållet i basgarderoben har ändrats snarare än att priserna har stigit.

Två av hushållens största utgifter, boende och resor ingår inte i kalkylen. Detta eftersom det varierar så kraftigt från hushåll till hushåll och är svåra att beräkna.

”Dessa kostnader måste du själv lägga till när du gör en budget eller när du gör en kalkyl över ett hushålls alla kostnader”, säger Kristina Difs.

Räknar realistiskt

På uppdrag av regeringen tar Konsumentverket fram en prognos på hushållens kostnader det kommande året. Siffrorna fungerar bland annat som stöd till kommunerna när de beräknar försörjningsstöd och till Försäkringskassan. Men prognosen är också ett underlag till hushåll som vill göra en egen budget.

ANNONS

”Våra beräkningar utgår inte från någon lyxkonsumtion eller bara livets nödtorft. Vi försöker få fram så realistiska siffror som möjligt. Vi brukar få reaktioner både från de som tycker att vi tar i för mycket, och från de som inte förstår hur vi kan räkna så lågt”, säger Kristina Difs.

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS