A-
A+

Larmet: Så många pensionärer lever på bidrag

Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10180

Många pensionärer får bidrag för att klara sig och nu anser Pensionsmyndigheten att det är dags för en utredning.

e55

Pensionsmyndigheten har undersökt det svenska pensionssystemets utveckling och kommit fram till att regeringen bör tillsätta en utredning för att utvärdera systemet. I rapporten ”Ett nytt pensionssystem” beskrivs hur livsinkomstprincipen styr mindre än det var tänkt och att det allmänna systemet istället liknar ett folkpensionssystem, med lika pension för alla.

– En grundläggande princip när pensionssystemet skapades var att livsinkomsten skulle styra pensionens storlek. Men de förändringar som införts på senare år har lett till att Sverige i praktiken har ett pensionssystem som för en stor grupp ger en likartad inkomst från det allmänna pensionssystemet oavsett inkomster under livet, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, och fortsätter:

– År 2020 hade drygt 3 av 10 pensionärer någon skattefinansierad pensionsförmån. Nu är denna andel 7 av 10 pensionärer. Eftersom teori och praktik nu skiljer sig så markant finns det skäl att utreda pensionssystemet.

Systemet levererar inte

Eva Eriksson, SPF Seniorernas förbundsordförande, välkomnar beskedet från Pensionsmyndigheten och ser det som en delseger för SPF Seniorerna.

– Vi har under en lång tid sett hur politiken försökt lappa och laga i ett system som inte levererar som tänkt. Det blir varken hållbara pensioner att leva på eller en rimlig koppling mellan ett långt arbetsliv och en trygg och rimlig pension, säger hon till Senioren.

Nu hoppas Eriksson att rapporten kommer att leda till en fri och förutsättningslös politisk debatt om pensionssystemet.

– Det är just nu tystare kring pensionerna än kanske någonsin, vilket är helt oacceptabelt inte minst ur demokratisk synvinkel. Särskilt illa är det i dessa dåliga tider av inflation och ekonomisk osäkerhet.

1
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss