A-
A+

Här är matpriset som ökat med 121 procent

En viss vara vi bär hem från affären har skenat rejält i pris. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT /

Höga matpriser överlag har blivit något vi vant oss vid. Men i vissa fall har det varit en extrem prisökning.

Annelie Sandström

Den vara som ökade mest i pris under mars månad var purjolök. Bara på ett år har priset på varan ökat med 121 procent, och i mars månad gick priset upp 18 procent, skriver Dagens PS.

– Purjolöken så här års är importerad och det mesta kommer från Holland och Belgien. Vad som kan på verka priset uppåt är om vädret har varit dåligt för skörd och det inte finns så stor tillgång, säger Anette Borgström, affärsområdeschef på föreningen Mellansvenska Odlare, till Dagens PS.

Hon konstaterar också att mars har varit en kall månad så det har varit svårare att skörda purjolök. Tillgången på varan har varit liten medan efterfrågan legat på en normal nivå och detta har lett till att priset har rusat i höjden.

Flera höga priser

Matpriserna steg under mars med 1,2 procent jämfört med månaden innan. Detta var dock en långsammare uppgång än de 2,7 procent som priserna steg i februari jämfört med januari, skriver Dagens PS.

Andra varor, förutom purjolök, som står för en hög prisökning är färsk lax som har ökat med 44,57 procent på ett år och 16,37 procent under mars månad. Även paprika har blivit betydligt dyrare. Paprika har ökat med 59,56 procent på ett år och 14,32 procent den senaste månaden.

8
Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss