A-
A+

 Här är fem vanliga myter om pensionen

När vi måste hålla hårdare i pengarna kan det föra med sig extra problematik och beteende.

Pensionärernas ekonomiska situation har debatterats flitigt på sistone. Samtidigt förekommer myter och felaktiga beskrivningar av pensionssystemet.

e55

Mer än fyra av tio väljare anser att pensionsfrågan är mycket eller ganska viktig för dem inför riksdagsvalet. Samtidigt tycker mer än varannan svensk att det är svårt att förstå hur de kan påverka sin pension. Det här visar två Sifo-undersökningar som den oberoende förmedlaren Collectum beställt.

Men vad bör dagens yrkesarbetare tänka på för att kunna skaffa sig en tryggare tillvaro efter arbetslivet?

– I dag får den som saknar tjänstepension ofta klara sig på mindre än hälften av sin tidigare lön i allmän pension, alltså den del av pensionen som kommer från staten. Den som har tjänstepension under hela arbetslivet kan i stället få upp till två tredjedelar av lönen när det är dags för pension, säger Tomas Carlsson, Collectums pensionsexpert, i ett pressmeddelande och listar fem av de vanligaste myterna om pensionen.

Myt #1: Det räcker att spara en tusenlapp i månaden

Har du en månadslön på 40 000 kronor behöver du spara nästan 2 000 kronor varje månad för att kompensera för utebliven tjänstepension. Tjänar du 50 000 kronor i månaden behöver du spara närmare 5 000 kronor, enligt beräkningar som Collectum gjort.

Myt #2: Tjänstepensionen påverkas av hur det går på börsen

Den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP är väl rustad för att klara av nedgångar i ekonomin. Det handlar om låga avgifter, att minst hälften av kapitalet placeras i en traditionell försäkring och att entréfonder sänker risken när spararen närmar sig pensionen.

Myt #3: Höga avgifter äter upp stora delar av pensionskapitalet

Upphandlingar kan bidra till att sänka fondavgifter, enligt pressmeddelandet innebär det i Collectums fall en minskning med 78 procent, vilket ger mer i plånboken när det är dags att gå i pension.

Myt #4: Privata alternativ är mer fördelaktiga

Företag som saknar kollektivavtal hävdar ofta att den tjänstepension de erbjuder är i nivå med kollektivavtalets. Men även om premien är lika stor så är avgifterna sällan så låga som de inom kollektivavtalad tjänstepension.

Myt #5: Det är lönsamt för höginkomsttagare att placera privat

Många som har gjort ett val att lämna ITP-systemet har lovats guld och gröna skogar, men beräkningar visar att den som lämnat ITP vid 40 års ålder har 1,3 miljoner kronor mindre i pensionskapital vid 65 års ålder jämfört med en person som stannat kvar inom ITP.

4
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss