A-
A+

Här är experternas missbedömning

Att förutspå börsen är en sak, att ha rätt är en annan.

Det är inte alltid som experter har rätt. I ett ekonomiskt avseende har de backat. Det uppger SVT Nyheter.

Annelie Sandström

Sparekonomer och experter brukar sia om kommande års börsutveckling. Ibland har de rätt, men ibland kan det även bli helt annorlunda mot vad de tror. Vad det gäller fjolåret så medger vissa det sistnämnda.

– Jag hade helt fel kan man konstatera, säger Joakim Bornold, investeringschef på Levler till SVT Nyheter, som gissade att börsen skulle stiga med 15-20 procent under 2022.

En annan som också hade fel i sin börsprognos för 2022 var Fredrik Warg, dåvarande chef för aktiehandel på Swedbank. Enligt honom har börsen under året genomgått en räntehöjning som han beskriver som extrem.

Prognos för 2023

Trots senaste missbedömningen ger de sig på en uppskattning av börsåret 2023.

– Bolagen på börsen går fortfarande bra och genererar starka vinster. Det är det som är det viktiga. Så jag får väl vara en fortsatt optimist och säga att börsen kan gå upp de där 15 procenten om det blir ett bra år, säger Joakim Bornold, investeringschef på Levler till SVT Nyheter.

– Jag dristar mig till att säga att det kommer bli fortsatt stökigt på marknaden under första halvåret, sen kommer det avgöras hur djup konjunkturssvackan blir, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank.

Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss