A-
A+

Fed-chefen: Detta är en ekonomisk utmaning

Amerikanska centralbankens chef Jerome Powell har uttalat sig om utmaning som kan påverka ekonomin negativt, Kina tar till tuffare åtgärder för att stoppa coronautbrott och amerikansk fordonstillverkare höjer lönerna i fabrik.

e55

Fed-chefen Jerome Powell har i en intervju sagt att det blir svårt att garantera en “mjuk landning” av ekonomin i samband med att räntorna höjs för att få ned inflationen. Fed möter den högsta inflationen i USA på 40 år efter att ha tidigare trott att den var av övergående karaktär. Det har lett till en ändring av penningpolitiken där man senast höjt räntan med 50 baspunkter, den största enskilda höjningen sedan år 2000.

I intervjun med Marketplace uppgav Powell att det primära målet är att få ned inflationen till 2-procentsmålet. Men att göra detta utan att påverka ekonomin negativt kommer att vara en utmaning, enligt honom “Det kommer inte att vara enkelt, ingen här tror att det kommer att vara enkelt. Men vi tror ändå att det finns vägar för oss../../..att nå dit”, sade Powell återger nyhetsbyrån Finwire.

Inflationen i USA uppgick till 8,3 procent i årstakt i april, något lägre än toppen föregående månad.

Kina planerar att ”strikt begränsa” landets invånare från att resa utomlands i ett försök att stoppa coronautbrottet i landet i linje med landets nollcovidvision. Det skriver Nationella migrationsmyndigheten på WeChat, rapporterar Financial Times som Finwire återger. Sedan tidigare har landets medborgare uppmanats att undvika alla icke-nödvändiga resor men nu kan alltså strikta regler för inträden och utträden ur landet implementeras. Åtgärden reflekterar sannolikt en oro om att medborgare som reser utomlands riskerar att föra med sig viruset hem.

Amerikanska fordonstillverkaren General Motors har ingått ett avtal med en ny mexikansk fackförening som innebär att lönerna höjs med 8,5 procent i sin stora fabrik i Silao, i centrala Mexiko. Det rapporterar Bloomberg News återger Finwire.

Löneökningen ska inkludera kvartalsvisa bonusar på 1 600 pesos, motsvarande cirka 79 dollar. I och med justeringen kommer lönerna i Mexiko nu vara 25 dollar per dag, vilket kan jämföras med lönerna i USA där GM betalar 18-32 dollar per timme. Justeringen är en procentenhet över den mexikanska inflationen. I utgångsläget stod parterna ganska långt ifrån varandra. SINTTIA bad om 19,2 procent medan GM erbjudit 3,5 procent. Överenskommelsen kommer att klubbas efter en omröstning i facket.

0
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss