A-
A+

Efter chockraset: Näst största bankkollapsen i historien

Beskedet från banken fick aktien att rasa. Nu beskrivs händelsen som den näst största bankkollapsen i USAs historia.

e55

I fredags föll storbanker runtom i Europa brett på börsen. Även måndagen den 13 mars inleder Stockholmsbörsen med en nedgång. 

En av anledningarna, skriver SVT, är att amerikanska myndigheter i slutet på förra veckan meddelat att man stängt ner Sillicon Valley Bank (SVB) och tagit kontroll över tillgångarna. Detta efter att aktien rasat hela 68% i förhanden under fredagen.  

Bankens kollaps beskrivs av The Wall Street Journal som den näst största i hela USA:s historia. Första platsen behåller fortfarande Washington Mutuals under finanskrisen 2008. Beskedet om att amerikanska myndigheter tagit över SVB har spridit oro globalt inom finanssektorn att en ny finanskris nalkas.  

En del experter påstår dock att detta är osannolikt. Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske bank, vill tona ner oron genom att peka på att europeiska banker, däribland svenska, vilar på en stabil grund. 

– Det absolut viktigaste när det är osäkert är att man har ett lönsamt banksystem, och det har vi i Sverige. Det gör att svenska banker klarar sig mycket bättre än egentligen alla andra banker, säger han.

2
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss