Risken finns att fattigdomen breder ut sig i Sverige med anledning av skenande priser, men det finns flera saker att göra för att stoppa utvecklingen.


Många livsmedel har blivit märkbart dyrare den senaste tiden och Aftonbladets Peter Gustavsson skriver att det finns mycket att göra för att fattigdomen inte ska breda ut sig. En sådan sak är att Centerpartiet stödjer regeringens förslag om höjd garantipension, men det behövs också höjda barn- och bostadsbidrag. “Om riksdagspolitikerna inte lyckas stödja de som har de minsta marginalerna, kommer allt fler behöva gå till kommunernas socialkontor för att få ihop sin ekonomi när priserna skenar,” skriver han.
Kristdemokraterna föreslår att staten ska ta över kommunernas ansvar för försörjningsstöd. Göteborgs-Posten tycker att det bör skrotas för “Allt sköts inte bättre från centralort”.
Resor med kollektivtrafiken minskade kraftigt under pandemin, och resandet har inte återgått till normala nivåer. Det finns olika sätt att stävja detta, konstaterar Dagens industris Frida Wallnor som anser att det fortsatt bör kosta att resa. Anledningarna är flera, bland annat ett rättviseperspektiv för alla som bor i glesbygd och inte kan åka kollektivt.
En global matkris väntar i spåren av Ukrainakriget, vilket kan resultera i svält i både Mellanöstern och Afrika. Peter Wennberg skriver i Svenska Dagbladet att Ryssland måste häva hamnblockaden i Odessa för att få iväg fjolårsskörden. Just nu kan bara en ytterst liten del fraktas med tåg via Europa. Men spårvidden skiljer sig åt mellan Ukrainas järnvägsnät och majoriteten av det europeiska, så därför krävs omlastning vid gränsen till Ukraina.