A-
A+

Detta kan sänka värdet på ditt hus

Det finns en aspekt som kan sänka värdet på hus och både banker och försäkringsbolag varnar för detta, rapporterar Dagens Nyheter.

Petra Lundgren

Det finns en längtan hos många att bo vid havet. Men med det följer också en viss risk, inte minst en ekonomisk risk på grund av klimatförändringar. Det kommer att bli vanligare med översvämningar, jordskred och ras. Det har gjort att försäkringsbolag redan nu dragit sig ur bostadsprojekt nära vattnet i områden som räknas som känsliga för klimatförändringar. Både banker och försäkringsbolag varnar, enligt Dagens Nyheter för att värdet på husen kan komma att sjunka till följd av klimatförändringarna.

-En del bebyggelse kanske rent av måste avvecklas på sikt, säger Staffan Moberg, klimatexpert på Svensk Försäkring till Dagens Nyheter.

Försäkringsbolag kan också bli mer restriktiva med att betala ut ersättning eller vägra försäkra fastigheten, om dagens enstaka olyckshändelser blir ett normaltillstånd. Även bankerna kalkylerar med riskerna att låna ut pengar till bostäder i riskområden.

3
Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss