A-
A+

Detta kan leda Sverige in i stagflation

Foto: Pixabay

Scenariot där ekonomin slutar växa i kombination med en hög inflation kan skrämma många svenskar. Här är faktorerna som kommer att spela störst roll i Sveriges ekonomiska framtid, enligt Svenska Dagbladet.

Viktoria Atladóttir

Stagflation innebär en avstannande ekonomisk tillväxt i kombination med hög inflation, vilket är ett scenario som Svenska Dagbladet rapporterar att allt fler svenskar oroar sig för.  

Enligt en analys i SvD blir det tre faktorer som tillsammans med Riksbanken avgör om Sverige går in i stagflation. Det handlar om arbetslöshet, ekonomisk tillväxt och inflation. 

SvDs skribent Johan Carlström menar att det är bara en tidsfråga innan arbetslösheten stiger, men att inflationen är mer osäker. Vissa tror att inflationen kommer att sjunka senare i år, medan andra är oroliga över risken för stagflation. 

Carlström jämför det nuvarande läget med 70-talet och poängterar att mycket beror på hur Riksbanken väljer att agera. Trots att arbetslösheten är fortsatt låg är det ännu okänt vilka de långsiktiga konsekvenserna av Riksbankens räntehöjningar blir.

–  Vad händer när höjningarna fått full effekt och arbetslösheten börjar stiga? Kommer de då att fortsätta sin kamp mot inflationen och riskera att knäcka ekonomin, det är frågan, skriver Johan Carlström.

Viktoria Atladóttir
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss