A-
A+

Detta kan du göra avdrag på i deklarationen

Många missar att deklarera avdrag för utgifter som mobiltelefon, tjänsteresor och renoveringar, vilket kan leda till att de går miste om att spara några extra tusenlappar från året som gått.

e55

Femina har sammanställt en lista över sex avdrag som du bör vara uppmärksam på när du ska deklarera dina inkomster för 2023. Genom att göra avdrag kan du sänka din totala inkomst och därmed betala mindre skatt. 

Här är sex avdrag som du kan göra i deklarationen:

  1. Avdrag för renoveringar och nybyggnad: Om du har sålt en bostad under året kan du göra avdrag för delar av de renoveringar och nybyggnationer som utförts. Avdraget gäller om du har sålt en bostadsrätt, radhus, villa eller ett fritidshus.
  1. Avdrag för solceller och grön energi: Om du har installerat ”grön energi” kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material. Avdraget gäller för installationer som påbörjats tidigast 1 januari 2021, till exempel solceller, lagringssystem av egenproducerad elenergi eller laddningspunkt för elfordon.
  1. Avdrag för mobiltelefon och dator: Om du använder din privata mobiltelefon för att ringa samtal i tjänsten kan du få avdrag för de samtalskostnader som du kan visa är i tjänsten. Om du behöver köpa en dator för att kunna utföra ditt arbete och arbetsgivaren inte erbjuder en dator kan du få avdrag för hela kostnaden på datorn om den har en beräknad livslängd på tre år och om inköpskostnaden inte överstiger 24 150 kronor.
  1. Avdrag för resor och parkering: Om du kör bil till jobbet och tjänar minst två timmar per dag, framför kollektivtrafiken, får du göra avdrag för resekostnaden. Detta gäller dock bara om du har minst fem kilometer till jobbet. Om du använder bilen regelbundet i tjänsten får du även göra avdrag för parkeringskostnader vid arbetsplatsen.
  1. Avdrag för jobbsökande: Du som har varit arbetslös under året kan få avdrag för dina kostnader i samband med arbetssökandet. Detta gäller för dig som har fått arbetslöshetsersättning från a-kassan eller aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning från Försäkringskassan.
  1. Avdrag för gåvor och donationer: Om du har gett pengar till en organisation som är godkänd av Skatteverket kan du få avdrag för gåvan. Du kan också få avdrag för kostnader som du har haft för att sälja saker som du sedan skänkt till en

2
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss