A-
A+

Debattör: Då är du överklass

Foto: Christine Olsson / TT

Jan Guillou har sin bild klar av vad som krävs för att man ska kunna kalla sig överklass - och det räcker inte med en miljardförmögenhet. Det framgår av en krönika i Aftonbladet.

Rikard Jansson

För att vara överklass krävs det en process under flera år av ”drill i klädstil, bordsskick, fin konversation och måttfullt uppträdande”. I samma krönika menar han senare att det tar flera generationer.

Det räcker sålunda inte med en löneförhöjning, enligt den kände författaren som lyfter fram ett tydligt framgångsexempel (tillika undantag): Prins Daniel som gjorde klassresan från medelklass i Ockelbo till översta överklassen i Stockholm.

Av tradition är överklassen den enda klass som aldrig tar ordet överklass i sin mun.

Han hävdar också att det är lättare i Norge att göra klassresan till överklass genom att öka sin förmögenhet för egen maskin. I Sverige däremot krävs det bland annat att man gifter sig in i den traditionella överklassen, gå på internat under skolåren och så vidare.

Ett begrepp som stökar till det i Sverige är förekomsten av adeln, som räknas som särskilt fin, oavsett hur rik man är. Att både vara adel och rik är därför extra fint i Sverige medan det är ”meningslöst” i Norge, för att ta Guillous egna ord.

27
Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss