A-
A+

De vill införa euro i Sverige: "Tiden är inne"

Det är dags att byta den svenska kronan mot euron, det menar ett svenskt regeringsparti som nu agerar i frågan. Det rapporterar Ekot.

e55

Eurodiskussionen har åter blommat upp i Sverige. Tidigare har finansprofilen Christer Gardell uttalat sig i Dagens Industri om att det är dags för Sverige att släppa kronan och istället gå med i euron. Nu är det Liberalernas ledning som lyfter frågan.

Partiet har beslutat att driva kravet att Sverige ska införa euron som valuta, och man vill nu utreda vad ett medlemskap i EMU skulle innebära. Partiledaren Johan Pehrson tänker prioritera frågan i regeringsförhandlingar den kommande tiden, enligt uppgift till Ekot.

– Om man lyssnar på experterna så har väl de rätt; vi behöver byta kronan mot euron, sa partiledaren Johan Person i ett tal på riksmötet i mars.

Partiledarens uttalande är ett av flera tecken på partiets nya offensiv i eurofrågan, menar Ekot.

– Jag tror att människor är medvetna om valutans växelkurs, och att man i Sverige per definition blir fattigare med en allt svagare krona, säger Pehrson i programmet.

Europaparlamentarikern Karin Karlsbros (L) debattartikel om euron och Europasamarbetet uppges vara ytterligare ett tecken på att partiet växlar upp sitt engagemang i eurofrågan.

”Sverige bör delta i EU-samarbetet fullt ut. Tiden är inne för att ompröva ett 20 år gammalt nej till valutasamarbetet. Det är dags att säga ja till euron”, skriver Karlsbro i Sydsvenskan.

8
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss