A-
A+

Därför kan elpriserna sticka iväg igen

Foto: TT

Ett ovanligt sent naturfenomen gör att elpriserna snart kan sticka uppåt igen.

e55

Inom kort kan vi komma att se högre elpriser i landet. Detta med anledning av att det kyliga vädret gjort att vårfloden är försenad. Tillrinningen har kommit igång längre söderut i landet medan i de norra delarna så börjar vattnet i magasinen att sina.

Det säger Vattenfalls produktionsplaneringschef i Norden, Per Larsson, till SVT. För att ge plats åt vårfloden så sänks just nu Luleälvens vattenmagasin.

– Så här års sänker vi av våra stora magasin för att vi ska kunna ta emot vårfloden när den kommer och i vissa magasin så är vattnet slut nu, säger han.

Det är inte bara det kyliga vädret som är ett problem utan nu inleds även den årliga perioden för service och underhåll av kärnkraftsreaktorn Forsmark, vilket i sin tur också kan ha en påverkan på priserna.

– Det är klart att det är produktion som försvinner ur systemet så det har också en påverkan på priserna, säger produktionschefen.

Vattenfall menar dock att det är för tidigt att flagga för några eventuella prisökningar. Vad som kommer att bli avgörande för utvecklingen av priserna är vindkraften. Skulle det blåsa dåligt framöver kan det bli elräkningarna som tar stryk.

– Om det blir dagar med väldigt lite vind nu framöver så finns det en risk att priserna sticker iväg uppåt. Fram tills att vårfloden kommer igång så beror det på hur vindkraften kommer att leverera. Den får ännu större påverkan än vad den normalt har på hur priserna kommer att utvecklas, säger Per Larsson.

1
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss