A-
A+

Därför finns rädsla för mindre i lönekuvertet

Mindre i lön är något som en viss kategori arbetare är rädda för.

En ny undersökning visar att många svenskar är rädda för att få mindre i lön av en viss anledning. Det skriver Affärsvärlden.

Annelie Sandström

Annons

Annons

En ny Sifo-undersökning som gjorts om distansarbete visar att många anställda upplever fördelar med det. Till exempel uppger nästan hälften (47 procent) av svenska kontorarbetare att de blir mer efffektiva och får mer gjort än på kontoret. Det skriver Affärsvärlden.

Men när det kommer till ekonomi och karriär finns det farhågor. Nästan en fjärdedel, 23 procent, tror att distansarbete har en negativ effekt på löneutvecklingen. Tre av tio ser dessutom sina chanser till befordran sjunka om de arbetar helt eller mestadels på distans.

Skärpt tonen

Frågan om distansarbete diskuteras just nu flitigt.

Svenska arbetsgivares utvärdering av distansarbete och de direktiv som blir resultatet spretar för ögonblicket åt olika håll, med alltifrån full frihet till strikta uppmaningar att befinna sig på plats under kontorstid. Många amerikanska företag har däremot skärpt tonen de senaste veckorna och hotat med att säga upp dem som inte dyker upp, skriver Affärsvärlden.

I USA var kontorsbeläggningen i de tio största städerna bara 50 procent under större delen av 2022. I Sverige visar Sifos senaste siffror att 27 procent av personalen i den privata sektorn arbetade hemifrån minst hälften av arbetsdagarna fram till maj 2022, och 50 procent av statligt anställda, uppger Affärsvärlden.

0
Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss