A-
A+

Därför är pensionsjätte på krigsstigen

Richard Gröttheim, vd för Sjunde AP-fonden Foto: Alexandra Bengtsson / SvD / TT

AP7 Såfa som 5 miljoner svenskar har sina pensionskonton hos driver rättsprocesser. Det skriver Dagens PS.

Rikard Jansson

Pensionsjätten driver ett flertal processer mot amerikanska storbolag, däribland techbolag som Google, Facebook, men även investmentbolag som JP Morgan och Goldman Sachs. Det har varit ett framgångsrikt sätt att få in pengar på, enligt vd:n då de har flera tvister bakom sig som de har vunnit.

AP7 skriver så kallade klaganden, svartlistar enskilda bolag eller röstar och protesterar på bolagens stämmor. När detta inte hjälper kan de driva rättsprocesser. För att inte riskera att få betala rättegångskostnaderna för motparten om denne skulle vinna så för de istället grupptalan.

Detta har flera fördelar lyfter Richard Gröttheim, vd på AP7:an fram till Dagens PS. En av fördelarna är att arbetet görs av lokala juristbyråer. Dessutom kostar det inget om de förlorar eftersom de nämnda juristbyråerna är försäkrade.

För närvarande förvaltar AP7:an mer än 1000 miljarder kronor. Det kan jämföras med Sveriges BNP som ifjol var 5913 miljarder kronor, enligt Ekonomifakta.se. En annan förvaltare är tjänstepensionsbolaget Alecta som förvaltar 1124 miljarder åt 2,6 miljoner personer (och 35 000 företag) i Sverige.

1
Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss