A-
A+

Då kan du förlora tusenlappar i pension

Många LO-medlemmar kan förlora tusenlappar i tjänstepension. Orsaken är att pensionsbolaget Fora haft tekniska problem, skriver LO:s tidning Arbetet.

TT

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Enligt en överenskommelse med Svenskt Näringsliv från 2020 skulle LO-arbetare tjäna in tjänstepension från 22 års ålder, från tidigare 25. Dessutom skulle inbetalningarna ske varje månad, inte årsvis. Det förstnämnda är i gång, däremot inte de månadsvisa inbetalningarna eftersom Foras system inte klarat av att hantera detta.

Det senare gör att LO-medlemmar förlorar pengar, dels till följd av att arbetarna missar avkastning eftersom de får vänta ett år på pengarna, dels för att avsättningen till tjänstepensionen är högre över vissa belopp.

Om taket sätts månadsvis, i stället för årsvis, blir det lättare för en LO-arbetare att nå över gränsen eftersom skiftgång och liknande gör att månadslönen varierar stort.

– Min senaste lön, som kom i dag, låg kring 60 000 kronor före skatt, eftersom jag fick rycka in en del under semestern. Åtminstone tre gånger per år har jag liknande månadslöner. Sådana månader går jag miste om tusenlappar till pensionen, säger Daniel Vikberg, instrumenttekniker på SCA:s bruk i Munksund, till Arbetet.

Från 2024 hoppas LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson att det nya pensionssystemet ska fungera som det är tänkt.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

1
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss