A-
A+

Snart kan du jämföra tandläkarnas priser

Tar tandläkaren oförskämt mycket betalt? Ingen vet. Men snart blir det ändring – en ny prisjämförelsetjänst är på gång.

e55

5000 eller 10 000  kronor för en rotfyllning – tandläkare kan sätta sina priser precis hur de vill.

– Det råder fri prissättning för tandläkare, men kunskapen om detta är inte så spridd hos allmänheten,  säger Anneli Lindström, analytiker på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Syftet  med tjänsten är att hjälpa patienter att få koll på sina kostnader. Det finns en referensprislista för olika tandvårdsåtgärder som TLV tar fram, men den fungerar bara som ett underlag för den ersättning som Försäkringskassan betalar ur tandvårdsförsäkringen. Om tandläkaren tar mer betalt än vad som står där baseras tandvårdsersättningen från försäkringen i alla fall på referenspriset, och patienten får betala mellanskillnaden till 100%, berättar hon.

– Vi vet att det finns skillnader mellan tandläkarna, och deras prissättning varierar i förhållande till referensprislistan. Mest uppåt, säger hon.

Därför har TLV fått i uppdrag av regeringen att göra en ny prisjämförelsetjänst där det går att jämföra vad olika tandläkare i närheten tar betalt.

– Tanken är att man ska kunna jämföra på olika sätt, både enskilda åtgärder och olika behandlingar. Vi gör en “korg” av olika vanliga behandlingar som man ska kunna jämföra.

När man kollar priset för exempelvis rotfyllning hos en tandläkare ska priserna för samma behandling visas för andra tandläkare som är nära geografiskt, berättar hon.

Prisuppgifterna ska hämtas från de redovisningar som tandläkarna själva gör till Försäkringskassan då de söker ersättning från tandvårdsförsäkringen för patienternas räkning. Det har gjorts försök med prisjämförelsetjänster två gånger tidigare, via Försäkringskassan och via 1177.

– Då fick tandläkare själva rapportera in sina priser, men det fungerade inte så bra. Båda de tjänsterna har lagts ned.

Men nu är det alltså tredje gången gillt för möjligheten att kolla tandläkarnas prissättning. I juni ska TLV vara färdiga med själva tjänsten, därefter ska regeringen bestämma när den ska starta.

– Vi har kommit en bit på väg och har en prototyp klar.

LÄS ÄVEN: Forskare varnar: Finansministern har fel om Sveriges ekonomi
LÄS ÄVEN: SL:s nya höjning slår mot pensionärer
LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss