E55

Så blåste kriminella pensionärer på miljarder via premiepensionen

premiepensionen
Premiepensionen öppnade upp för kriminella som kunde roffa åt sig miljardbelopp från svenska pensionärers allmänna pension. Foto: TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 03 juli 2025Publicerad: 03 juli 2025

Det statliga pensionssystemet tvingar alla svenska pensionssparare att investera delar av sina pengar på börsen. Premiepensionen står för 2,5 procent av din allmänna pension, och för de flesta har det varit en bra affär. Men inte för de som blivit lurade av kriminella. För dem blir det svårt att någonsin få tillbaka sina pengar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Premiepensionen blev kritiserad av många, bland annat Folksam, eftersom det innebar att miljardbelopp skulle föras över från en garanterad andel av pensionen till en premiebestämd andel.

Premiebestämd innebär att man får avkastning motsvarande hur bra det går för den fond man valt. Om börsen går bra så får man mer pension, och går börsen dåligt så får man inte så bra pension.

MISSA INTE: Experten: Lär dig orden i finans-ordlistan: ”En tröskel”

Premiepensionen: En omdebatterad historia

Det har för de allra flesta inneburit god avkastning för de svenska pensionärerna och pensionsspararna. Pensionsjätten Folksam, med tydliga band till Socialdemokraterna och fackföreningen LO, tyckte att det var en dålig idé för 25 år sedan och kallade det hela för ett statligt och obligatoriskt kasino.

Men sedan dess har kritiken avtagit och Folksam är idag inte längre emot premiepensionen. De allra flesta svenskar har fått mer i pensions-plånboken än om man skulle haft hela pensionen som inkomstpension istället. Detta eftersom de årliga höjningarna av inkomstpensionen motsvarat lönehöjningarna i samhället, medan premiepensionen höjts i takt med börsuppgångar och ränta-på-ränta.

MISSA INTE: ”Varför ska jag betala skatt på pensionen?”

ANNONS

Årtionden av strul

Men det gäller tyvärr inte alla. Premiepensionen plågades under 2010-talet av särskilt två kriminella aktörer som sökte sig in i premiepensionssystemets fondtorg, Allra och Falcon Funds. Genom avancerade upplägg lyckades man blåsa spararna på miljardbelopp. Och även om de ansvariga till slut fördes inför rätta så är stora summor pengar för spararna förlorade för alltid.

ANNONS

Efter skandalerna har risken täppts till, menar Pensionsmyndigheten som tog över ansvaret för premiepensionen efter att man lagt ner premiepensionsmyndigheten, PPM.

Men i sin senaste rapport om lägesbilden för ekonomisk brottslighet nämner Ekobrottsmyndigheten premiepensionssystemet som ett område där kriminella har ett ökat fokus.

”Det är en helt annan process för att säkerställa att man har god kvalitet på fonderna och att det ska vara ett säkrare system”, säger Anna Åkesson, jurist på Pensionsmyndigheten, till DN.

Förut var alla fonder på den europeiska marknaden tvungna att tillåtas på fondtorget enligt EU-praxis. Men så är det inte längre. Det gör att myndigheterna har bättre möjligheter att säga nej till fonderna via upphandling.

Processen har varit långdragen mot de båda bedrägerijättarna. Problemen uppdagades för tio år sedan men så sent som för ett år sedan dömdes den senaste raden av bedragare tillika ansvariga för fonderna. Och Pensionsmyndigheten driver fortfarande flera tvister med banker och revisorer för att få tillbaka pengar till svenska pensionssparare.

Förutom förlorat kapital innebär också bedrägerierna att svenska pensionssparare gått miste om stora summor ränta-på-ränta.

I Ekobrottsmyndighetens rapport nämns inget konkret om vad riskerna i premiepensionssystemet består i.

”Det är ett område där vi sett att flera kriminella lockats av att det finns stora pengar i omlopp samtidigt som upptäcktsrisken är låg. Allra och Falcon Funds är några exempel på hur man lurat pensionssparare med rena bluffverksamheter och där man dränerat pensionssystemet på pengar”, säger Rikard Jermsten, Generaldirektör på Ekobrottsmyndigheten till DN.

Staten har lyckats få tillbaka 750 miljoner kronor till sparare och pensionärer som drabbats av härvorna.

ANNONS

Läs mer om ekonomi:

Experten: Lär dig orden i finans-ordlistan: ”En tröskel”

Nu blev det dyrare att tanka bensin – igen

Sov på parkbänk: Nu är han rik på aktier

ANNONS

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS