E55

Miss för äldre i premiepensionen: En av fyra kom inte över tröskeln

premiepensionen
Av de som har traditionell försäkring för sin premiepension, vilket gäller främst äldre, når en av fyra inte upp till myndighetens mål. (Foto: Fredrik Sandberg/TT och Getty Images)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 21 maj 2025Publicerad: 21 maj 2025

Premiepensionen uppfyller riksdagens mål om god avkastning – men inte för alla. Nya siffror visar att en fjärdedel av de som valt traditionell försäkring hamnar under den fastslagna målnivån. Och äldre är överrepresenterade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

76,8 procent av spararna med traditionell försäkring som når målet om en avkastning som är minst två procentenheter högre än inkomstindex.

Det visar Pensionsmyndighetens utvärdering för 2025, som offentliggjordes i början på maj.

Utvärderingen bygger på ett krav som riksdagen formulerade 2022: Avkastningen i premiepensionen ska vara ”tydligt högre än inkomstindex” – alltså bättre än löneutvecklingen i samhället.

Prischock för både nya och gamla bilar i Sverige

Sjunde AP-fonden AP7 Såfa i topp

Jämförelsen visar tydliga skillnader. För de som är kvar i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa har målet uppnåtts av hela 99,1 procent av spararna.

Bland de som själva valt sina fonder istället uppnår 90,6 procent målnivån. Det har E55 skrivit om tidigare.

ANNONS

Bottenplats

I kontrast står den traditionella försäkringen. Här är det drygt var fjärde sparare – totalt 90 000 personer – som inte kommit över tröskeln.

ANNONS

Enligt rapporten rör det sig ofta om äldre pensionärer, som har låg risk i sina portföljer och därmed lägre avkastning över tid. Pensionsmyndigheten påpekar att det är en förväntad effekt – men också en utmaning när trygghet och tillväxt ska kombineras.

Det framgår av Pensionsmyndighetens rapport.

premiepensionen
Utbetalningar 2024. (Foto: Pensionsmyndigheten)

Svagare utveckling för äldre

En viktig orsak till att just traditionell försäkring ger lägre avkastning är att den ofta används av pensionärer, där risken är lägre och därmed också potentialen för högre avkastning. Systemet är konstruerat för att vara mer försiktigt i slutet av livet.

Men i siffrorna syns också att ett äldre intag i förvalet – innan AP7 Såfa fick sin nuvarande form – har bidragit till svagare utfall.

Många äldre pensionärer hann uppleva dålig utveckling tidigt i systemets historia, men inte ta del av de kraftiga uppgångarna som kom senare.

Fördelen med traditionellt sparande är att man får trygghet, även om avkastningen ofta blir lägre under de goda åren.

Men även när det gäller trygghet finns det brister i premiepensionerna, visar det sig.

ANNONS

Alla får inte stabilitet

Även målet om stabila utbetalningar är långt ifrån uppfyllt för alla. Endast AP7 Såfa uppvisar en tydligt minskande risk med stigande ålder, något som enligt Pensionsmyndigheten är avgörande för att kalla utbetalningarna ”förutsägbara och stabila”.

För såväl traditionell försäkring som för andra fondkombinationer syns inga liknande mönster. Tvärtom är risken konstant, oavsett om spararen är 67 eller 85 år.

Det innebär att stora svängningar i pensionen kan förekomma även sent i livet – något som särskilt påverkar de som förlitar sig på premiepensionen som en viktig inkomstkälla.

Läs mer om ekonomi:

Trenden är bruten: Bedrägerier via betaltjänster minskar

Sverige sänker skatten: På el, dans och jobbresor

Prischock för både nya och gamla bilar i Sverige

Katastrof: 305 miljarder i svensk pension gick upp i rök i börsraset

ANNONS
Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS