Allt fler banker erbjuder bolånerabatter i utbyte mot att kunder flyttar sin tjänstepension till banken. Men flera experter varnar för riskerna. Den kortsiktiga vinsten i form av lägre ränta kan i längden bli en kostsam affär – både ekonomiskt och trygghetsmässigt.


Mest läst i kategorin
Storbankerna har börjat erbjuda sina kunder lägre boränta – om de samtidigt väljer att samla sitt pensionssparande hos banken. Ett exempel är SEB, där rabatten på bolånet uppgår till 0,10 procentenheter för den som flyttar sin tjänstepension, skriver Dagens PS.
Företeelsen har blivit vanlig, och enligt en tidigare undersökning från pensionsbolaget AMF har nästan 20 procent av pensionsflyttarna skett just på grund av erbjudanden om bolånerabatt. I samma undersökning framgick att det ofta är banken själv som initierar tanken på en flytt, och att nära hälften av de som väljer att flytta sin pension inte har jämfört andra alternativ.
“Att den (tjänstepensionen) allt mer ses som handelsvara att byta bort mot tillfälliga rabatter som lite billigare bolån eller några kronor i rabatt på hemförsäkringen är en problematisk utveckling”, sade Malin Omberg, stabschef och vice vd på AMF.
MISSA INTE: Ett enda elprisområde – visionen som splittrar landet
Kortsiktig vinst – långsiktig risk
Både experter och myndigheter varnar nu för att pensionsbeslut påverkas av kortsiktiga ekonomiska incitament. Enligt Finansinspektionens senaste konsumentskyddsrapport används rabatter på lån för att få kunder att fatta viktiga beslut om sin pension – utan att de alltid förstår konsekvenserna.
“Det innebär att en kortsiktig ekonomisk förmån används som incitament för att påverka ett beslut som har långsiktiga konsekvenser för individens ekonomiska trygghet”, skriver Finansinspektionen.
Det kan handla om byten från trygga, traditionella pensionslösningar till mer riskfyllda fondförsäkringar. Dessa kan även innebära högre avgifter, vilket snabbt kan äta upp hela vinsten av en tillfällig bolånerabatt.
Bolånerabatter: Risk för förlust
Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, är tydlig med sin kritik. Hon menar att det är en myt att man bör ha alla finansiella tjänster hos en och samma bank – ett tankesätt som i värsta fall kan leda till förlust.
“Jag är väldigt negativ till den typen av korsförsäljning. Du ska ha den bank som passar bäst för varje tjänst. Det är inte alls säkert att banken erbjuder bäst villkor på sparande eller tjänstepensioner”, säger hon till Privata Affärer.
Hennes råd är att alltid be om ett skriftligt erbjudande från banken och sedan noggrant jämföra det med vad man har i dagsläget.
Experten: Tänk långsiktigt
Även Konsumenternas pensionsspecialist Stefan Thelenius trycker på vikten av att ta välgrundade beslut när det gäller pensionen. Avgifter och trygghet bör väga tyngre än tillfälliga rabatter.
“Vi rekommenderar konsumenter att tänka långsiktigt och fokusera på tjänstepensionens egenskaper, till exempel på avgiften. En låg avgift på tjänstepensionen bör väga tyngre än en tillfällig rabatt på bolån eller någon annan produkt om du överväger att flytta din tjänstepension”, säger han.

Finansinspektionen varnar för bolånerabatterna
Generaldirektören för Finansinspektionen, Daniel Barr, uttrycker sin oro över att många kunder inte fullt ut förstår vad en pensionsflytt innebär. Många byten sker utan tillräcklig information eller förståelse – vilket i slutändan kan leda till att konsumenten förlorar pengar eller hamnar i en sämre sparform.
”Vi ser att det finns betydande problem med den där flyttmarknaden, att kunder råkar illa ut”, säger han i en intervju med SvD.
Han lyfter även att många pensionsflyttar sker utan att kunden vet vad de går miste om – vilket i praktiken innebär att valet inte är medvetet.
“Det är inte säkert att det är ekonomiskt lönsamt för individen att göra en flytt och vet kunden inte ens att en flytt har skett så är det inte ett medvetet val. Så vi vill höja ett varningens finger här”, säger Barr.
Läs mer:
Katarina fick p-bot trots betald parkering – ”för långsam”
Hälsovård – en stabil tillväxtmotor i en orolig värld
Ränteavdragen kostar staten 61 miljarder – mest till män med hög lön
Kvinnofritt i toppen hos partsägda bolag – endast män som vd och ordförande

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.