E55

Förslaget kan göra svensk pension mer orättvis, menar minister

Pension
Det blir allt svårare att finansiera en värdig ålderdom, verkar det som. Bilden till höger är ett montage. (Foto: Viktoria Bank/TT och Canva)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 06 apr. 2025Publicerad: 06 apr. 2025

De som föddes i början på 1900-talet fick en superdeal när det gäller pension. De senaste förslagen riskerar att öka orättvisorna, menar experter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionsavgiftsutredningen föreslår en höjning av avgifterna. Det skulle innebära en höjning av de svenska pensionerna.

Men Anna Tenje (M), som är socialförsäkringsminister och ordförande för pensionsgruppen, är skeptisk. Åtgärderna riskerar att leda till orättvisor mellan olika generationer, varnar hon.

”Skulle man välja att höja avgiften så ställs det ju lika många nya frågor igen. Vem vill man kompensera, vems pension vill man stärka och framför allt vem ska betala? Ska det tas från löneutrymmet och betalas av arbetsgivarna, eller är det skattebetalarna som ska stå för det och på bekostnad av annat reformutrymme? Vad händer med löneutrymmet och möjligheterna till reallöneutveckling? Det påverkar ju tillväxt, konkurrenskraft och liknande”, säger Anna Tenje, uppger Tidningen Näringslivet.

MISSA INTE: Så kan svensk pension kan höjas med 1 400 kronor – i månaden

Orättvis pension

Sverige har allt svårare att betala för en pension som motsvarar de gamla nivåerna. Att betala för höjda pensioner nu kan få stora konsekvenser i framtiden, säger ministern.

”När folk säger att det bara är att höja pensionerna genom höjd avgift, så är det inte så enkelt. Inte om man vill ha ett ansvarsfullt system med hållbar finansiering och undvika oönskade konsekvenser”, säger hon på en pressträff.

ANNONS

90 procent av all personal har tjänstepension

Eva Erlandsson är seniorekonom på Svensk Försäkring. Hon menar att det viktigaste sättet för att höja pensionen är att svenskarna måste jobba längre.

ANNONS

Ett års längre arbetsliv höjer individens pension med sex till sju procentenheter. Det har E55 skrivit om tidigare.

”Genom längre arbetsliv och ökade avsättningar till tjänstepension, som nu omfattar 90 procent av alla anställda, har pensionerna redan stärkts mer än vad en avgiftshöjning skulle göra. Så det är viktigt att ha med sig att jobba ett år längre är viktigare än att höja avgiften, och det bör även speglas tydligare i livsinkomstprincipen”, säger Eva Erlandsson.

Dagens generationer betalar priset

Tidigare generationers höga pensionsnivåer betalar av dagens arbetande och nyligen pensionerade befolkning. 70 procent av dagens pensionsavgifter går till tidigare överföringars kostnader, enligt utredningen.

De första ATP-generationerna fick tiotals procent i avkastning. Dagens unga får knappt tillbaka vad de betalat in, sett till förväntad livslängd och avkastning, enligt utredarna.

Att höja pensionerna med hjälp av dagens överskott riskerar att leda till nya dyra kostnader och öka på orättvisan mellan generationer, istället för att ge de nyblivna och framtida pensionärerna en skjuts i inkomsten.

Läs mer om ekonomi:

Så kan svensk pension kan höjas med 1 400 kronor – i månaden

Dissad för sin ålder – när de ansökte om bolån

ANNONS

Bara 8 procent vet om ändring av svensk pension: Gäller från 2026

Örjan betalade 160 000 kronor för mycket för sin el

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS