A-
A+

WSJ: Så tvivlar USA på Rysslands avsikter

Ekonomi, affärer och finans, UtrikesNews55

OMVÄRLDSSVEPET 12/1: Efter Rysslands och USA:s första samtal kring Ukrainakonflikten står det klart hur långt ifrån varandra stormakterna står. I USA väcker en miljardaffär inom finansbranschen uppmärksamhet. I Tyskland vill De gröna lagstifta för att skynda på utbyggnaden av förnybar energi.

Petra Lundgren

Financial Times toppar med att hedgefondmiljardären Kenneth Griffin har sålt aktier för 1,2 miljarder dollar i Citadel Securities. Köpare är riskkapitaljättarna Sequoia och Paradigm. Detta banar därmed väg för en börsnotering av världens största likviditetsgarant. Den typen av marknadsaktörer köper och säljer stora volymer av en viss tillgång för att säkerställa dess likviditet och säkerställa att de finansiella marknaderna fungerar bra.

Affären är uppseendeväckande på så sätt att Sequoia tidigare mest investerat i stora techjättar som Apple och Google, men gör nu alltså inträde i finanssektorn.

Citadel hanterar omkring 27 procent av alla amerikanska aktietransaktioner.

USA och Ryssland står långt ifrån varandra när det gäller Ukraina, rapporterar Wall Street Journal. Förhandlare från USA och Ryssland har haft sina första samtal sedan Ryssland placerade ut trupper vid den ukrainska gränsen. Uppbyggnaden av trupper har väckt oro för att president Vladimir Putin har för avsikt att invadera Ukraina. Sergei Ryabkov, Rysslands biträdande utrikesminister, har sagt att det inte finns några sådana avsikter. Jake Sullivan, Vita husets nationella säkerhetsrådgivare, tror dock att hotet om invasion är verkligt. 

Kinas första egentillverkade passagerarplan, ARJ21, debuterar nu utanför landets gränser, rapporterar NIkkei. Det har testflugits av det indonesiska flygbolaget TransNusa och blivit godkänt av Indonesiens transportministerium. Planet har plats för 78 till 90 passagerare och har varit i trafik i Kina sedan 2016. Planet är utvecklat av statligt ägda Commercial Aircraft Corp, COMAC, och ser nu ut att ta sig ut på utomeuropeiska marknader genom sitt partnerskap med China Aircraft Leasing Group Holdings, CALC. 

Robert Habeck, ekonomi- och klimatskyddsminister för De gröna, vill skynda på utbyggnaden av förnybar energi med att omfattande lagstiftningsinitiativ, rapporterar Handelsblatt. Det första paketet ska antas under våren och det andra under sommaren. Energibranschen ser positivt på detta och tror att programmet kan vara en milstolpe i energiomställningen. 

Danska Börsen skriver att B & O växer för femte kvartalet i rad. Osäkerheten är dock stor. 

Hedgefondförvaltaren och tidigare Fredriksen-toppen Tor Svelland blir alltmer oroad över energikrisen, skriver norska Dagens Näringsliv. Han tror att energikrisen kommer att pågå i minst tio år till och anser att energisystemet i Europa är på bristningsgränsen. 

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss