A-
A+

WSJ: Här är hotet mot Kinas ekonomi

Ekonomi, UtrikesNews55

OMVÄRLDSSVEPET Finansiella problem har gjort att kineserna hållit hårt i plånboken och en kraftig minskning utgör nu ett hot mot landets ekonomi. Det rapporterar Wall Street Journal.

Petra Lundgren

Annons

Annons

Financial Times rapporterar om förändringar på den amerikanska arbetsmarknaden. Det är storföretagen som nu lovar att förlänga arbetstiden för att underlätta den stora eftersläpningen i leveranskedjan. E55 har tidigare rapporterat om stora köbildningar av containerfartyg, generellt, men specifikt för hamnen i Los Angeles. Trots detta stänger de största amerikanska hamnarna sina portar i flera timmar de flesta dagarna och håller dessutom stängt på söndagar. Detta medan viktiga hamnar i Asien och Europa har jobbat dygnet runt i flera år, rapporterade WSJ för en tid sedan.

Wall Street Journal toppar idag med att den skarpa minskningen av husförsäljningar i Kina utgör ett hot mot landets ekonomi. Det är fastighetsjättarnas stora finansiella problem som avskräcker köpare. Vanligtvis är månaden fram till Kinas nationaldag den 1 oktober, en av årets starkaste försäljningsperioder, men så alltså inte i år. Flera fastighetsbolag har rapporterat en minskning på mellan 20-30 procent i årstakt.

Tyska Handelsblatt rapporterar att regeringens ekonomiska stöd för coronakrisen används förvånansvärt lite. Bara 1,45 procent av den ekonomiska stabiliseringsfondens 600 miljarder euro har använts. I de andra hjälpprogrammen finns 36 procent av medlen kvar. Det visar att många företag klarat sig genom krisen på egen hand. 

Danska Börsen skriver om Sydbank som höjer sina förväntningar på 2021. Banken räknar nu med en vinst på mellan 1300 och 1450 miljoner danska kronor, att jämföra mot tidigare mellan 1150 och 1350 miljoner danska kronor. 

Norska Dagens Näringsliv lyfter leverans- och transportkrisen som befaras bli värre. Enligt fraktjätten DB Schenker finns det stora utmaningar i hela kedjan. Det finns inte tillräckligt med fartyg eller containrar. En chef för en butik säger att det vore katastrof om krisen gjorde att få in julvarorna först i januari. 

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss