A-
A+

Tungt fall för skogssektorn på dagens börs

EkonomiNews55

Flera svenska skogsbolag har en tung dag på börsen efter att Danske Bank har sänkt sin syn på flera aktier i sektorn. Två stora konsumentbolag kan också vara utsatta på kort tid, varnar Handelsbanken. Häng med på dagens aktiesvep här på E55 som också innehåller de senaste justeringarna på telekomsektorn.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Stockholmsbörsen har inlett veckan strax över nollan. Bästa sektor är energi som stiger 3,3 procent medan resor och fritid har den sämsta utvecklingen, minus 3,2 procent.

Även material har en dålig dag, minus 1,5 procent. Detta efter att Danske Bank har gjort en rad nedgraderingar inom skogssektorn till följd av makroläget och prisutvecklingen på massa och sågade trävaror.

Stora Enso, UPM-Kymmene, Holmen och SCA har samtliga sänkts till sälj från behåll. Billerud Korsnäs är också nedreviderad till behåll från köp.

Ett av bolagen som upplever sitt största dagliga ras på länge är Stora Enso. R-aktien tappar 3,7 procent i skrivande stund. Bolaget beskrivs som det mest cykliska och har en risk/avkastning-ratio som nu börjar svänga åt det negativa hållet, enligt Danske Bank.

Också Holmen har det tufft med en nedgång på 5,6 procent. Holmens aktie brukar vara känslig för cykliska nedgångar, skriver banken.

“Utsatta för leveransstörningar”

Vitvarubolaget Electrolux och fettspecialisten AAK är de svenska konsumentvarubolag som löper störst risk att bli påverkade av leveransstörningarna på kort sikt. Det uppger Handelsbanken i en analys.

Dessa två bolag bedöms ligga risigast till då de största utmaningarna på kort sikt avser inköp av elektroniska komponenter från Asien och dyra fraktkostnader till sjöss.

För Electrolux del har man redan flaggat för motvindar kopplat till leveranskedjorna. Bolaget tampas med både höga transportkostnader och brist på halvledare och skärmar, vilket väntas få en negativ effekt på försäljningsmixen.

I AAK:s fall är beroendet av sjöfrakt den stora negativa faktorn. Att transportera varor på detta sätt har blivit åtta till tio gånger dyrare jämfört med för ett år sedan.

Två konsumentvarubolag som borde vara mindre påverkade är dagligvarujättarna ICA och Axfood. Det tack vare att de köper in merparten av sina produkter regionalt (främst Nordeuropa).

Ändrade råd för tre telekomaktier

Barclays har också kommit med ändrade rekommendationer som rör telekomsektorn, se nedan:

  • Barclays höjer Tele2 till övervikt (jämvikt), riktkurs 155 kronor
  • Barclays sänker Telia till jämvikt (övervikt), riktkurs 48 kronor
  • Barclays sänker Telenor till undervikt (jämvikt), riktkurs 150 norska kronor

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss