A-
A+

Snart avgörs Jay Powells öde

EkonomiNews55

OMVÄRLDSSVEPET 23/11 Flera affärstidningar skriver om att Biden vill se Jay Powell som chef för amerikanska centralbanken även för en andra mandatperiod. I veckan röstar senaten i frågan.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Joe Biden har nominerat Jay Powell till en andra mandatperiod som chef för amerikanska centralbanken Federal Reserve. Financial Times toppar med nyheten i dagens tidning. Även Wall Street Journal skriver om detta. Powells mandatperiod går ut i februari och presidenten uppges vilja ha kontinuitet i penningpolitiken. Demokraterna uppges splittrade i frågan. Besked om Powell får förnyat förtroende eller ej väntas i veckan. En annan kandidat är Fed-ledamoten Lael Brainard.

Även tyska Handelsblatt toppar med Powells vara eller inte vara som fortsatt Fed-chef. Tidningen skriver att senaten måste godkänna honom för fyra ytterligare år på ämbetet. Utnämningen anses dock bara vara en formfråga

De amerikanska börserna reagerade på nomineringen med kursuppgångar och även dollarn steg mot euron efter att förändringen blev känd.

Danska Börsen rapporterar att köttjätten Danish Crown tappar omsättning till 58 miljarder danska kronor men ökar ändå resultatet under det senaste räkenskapsåret. Vinsten uppgick till 2,2 miljarder danska kronor. Vinstökningen kommer i ett läge då de danska grisproducenterna pressas av låga priser på grisarna.

Från Norge kommer nyhet inom energiområdet. Det är oljeservicebolaget Hitecvision som kommer att beställa nya fartyg för minst fem miljarder norska kronor. Detta för att möta upp JP Morgans investeringar av vindkraft till havs. Hitecvision siktar på att få hälften av de uppdrag som kommer inom konverteringar inom energiområdet till havsvind fram till 2025.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss