A-
A+

SEB sänker sin syn på aktiemarknaden

EkonomiNews55

SEB halverar sin aktieövervikt i portföljen i takt med att samhället går över i en mer normaliserad fas efter pandemin. I dagens aktiesvep kan du läsa hur de tror att svenska börsen kommer att utveckla sig det kommande året. Läs också varför ett svenskt storbolag får höjd syn av analytiker.

Rikard Jansson

Annons

Annons

I samband med att kapitalmarknaden håller på att göra sig redo för en övergång från återhämtningsfasen till en normaliseringsfas väljer SEB att dra ned på aktieövervikten. Det framgår av senaste Investment Outlook-rapporten.

Övergången till en normaliseringsfas medför enligt banken också en förändrad riskbild.

”Vi har som en följd av detta under augusti halverat vår aktieövervikt genom att reducera företrädesvis svenska aktier till förmån för räntebärande placeringar. Detta innebär inte att vi radikalt ändrat strategi, utan att vi valde att realisera en del av den vinst som ackumulerats under det senaste året”, skriver SEB.

Enligt den nuvarande modellportföljskompositionen är SEB främst överviktade i globala aktier. Övervikten är mot små- och medelstora value-bolag samt mot tillväxtbolag.

I den svenska delen är det övervikt i cykliska bolag som gäller, liksom i value-bolag i storbolagssegmentet med innehav i småbolagetsfonder som är mer tillväxtorienterade.

Enligt SEB:s prognoser väntas avkastningen på svenska aktier bli 7,9 procent över kommande 12 månader. Det är en bättre avkastning än i utvecklade marknader och tillväxtmarknader där avkastningen väntas bli 7,2 procent.

Assa Abloys förvärv leder till höjd riktkurs

Pareto Securities höjer riktkursen för låsjätten Assa Abloy till 325 kronor (300) med upprepat köp.

Revideringen kommer i spåren av HHI-köpet som är Assa Abloys största någonsin.

Pareto bedömer att affären bland annat kommer att öka Assa Abloys vinst per aktie med 5-14 procent. Effekten väntas bli mindre i början men nå 14 procent över tid i samband med realiserade synergier.

”Vi ser tydliga synergier i USA för marknadsföring av elektromekaniska och smarta låslösningar i HHI-nätverket som stödjer Assa Abloys marknadsposition”, skriver analyshuset.

Efter köpet höjer Pareto också vinstutsikterna för Assa Abloy för 2022-2023 med 5-8 procent.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss