A-
A+

Så tar du dig ur ekonomisk knipa

Många svenskar har problem att få ekonomin att gå ihop och skammen är stor kring detta.
PrivatekonomiNews55

Miljontals svenskar har pengakris och har svårt att få pengarna att gå ihop till hyra och mat. Här kan du läsa råd från en expert.

Annelie Sandström

En ny undersökning, som gjorts av Finansinspektionen och Folkhälsomyndigheten visar att drygt två och en halv miljon svenskar har problem med att få hushållsekonomin att gå ihop så att den inte täcker mat och hyra. Det kan bland annat handla om sjukdom eller hushåll som dukar under när deras ekonomiska planering faller.

– De senare åren ser jag hushåll som har haft det ganska bra, som har levt med en viss typ av marginal som förstördes med alla räntehöjningar, inflationen och matpriserna som ökade. Så nu kommer de som trodde att det var bra, säger Nadia Wallin, budget- och skuldrådgivare till Nyhetsmorgon i TV4.

Hon säger också att man ser följder av personer som hamnat i konkurser i samband med pandemin samt att spelmissbrukandet har ökat kraftigt.

Stor skam

Nadia Wallin konstaterar att skammen över ekonomin är stor och många drar sig för att söka hjälp och vända sig till kommunens budget- och skuldrådgivare för att få stöd och hjälp. En del som hamnar i ekonomiskt trångmål försöker i det allra längsta att lösa situtationen själv, men ibland gör det saken värre. Människor kan till exempel ta nya lån för att lösa gamla lån eftersom de är rädda för att hamna hos Kronofogden och få betalningsanmärkningar.
– Man kan undvika att ta tag i saker, men när man blir tillräckligt desperat, då kommer någonstans en eld som hjälper till att förändra saker, säger Nadia Wallin.

Tragiska levnadsöden

Även om man har god planering för sin ekonomi så kan man hamna i situationer som är svåra att förutsäga, till exempel att man drabbas av sjukdom och blir långtidssjuksriven. Det är även vanligt att bli bedragen på pengar, inte bara av utomstående på till exempel nätet utan även av människor i nära relationer och familjemedlemmar.

– Det finns jättemånga tragiska levnadsöden, säger Nadia Wallin.

Någon som kan

Nadia Wallins råd till den som hamnat i ekonomisk knipa är först och främst att prata med någon som kan. Alla kommuner ska ha en gratis budget- och skuldrådgivare som har tystnadsplikt och erbjuder tolk.

– Det är väldigt lätt att man sitter med folk som har liknande problem så man kan relatera till varandra, så det är tryggt att prata med dem. Men där kommer det inte komma några nya lösningar. Så prata med någon som har erfarenhet och en annan kunskap, så kommer du också att kunna få ny erfarenhet och kunskap själv. Så prata med någon som kan.

Delmål och små förändringar

Hon säger också att det är lätt att tänka på att man vill förändra allt för att det är nytt år och så fallerar det. Ungefär som vissa tänker med träning.

– Så gör delmål, börja med små förändringar och var snäll mot dig själv för det här är en långsiktig process och det kommer behöva ta tid, så bara acceptera det. Och det kan göra stor skillnad.

Börja med att titta på vad som är det stora målet, är det att bli av med skuld eller spara ihop till någonting – och därifrån börja bygga upp små mål som ska leda till det.

Nadia Wallin tipsar också om att tänka på varje utgift och se till helheten för året, till exempel kostnaden för olika abonnemang, eller andra utgifter och vad man skulle kunna göra med dessa pengar istället.

Och det viktigaste steget är att söka hjälp om man har försökt och har svårt att reda ut problemen på egen hand.

0
Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss