A-
A+

Så sänks skatten för pensionärer

Inrikes, Pension, PrivatekonomiNews55

Pensionärer och lönearbetare som fyller 66 i år får sänkt skatt.

e55

Skatten sänks ytterligare för pensionärer i år eftersom det förhöjda grundavdraget höjs för dem som under året fyller 66 år eller är äldre. Skattesänkningen gäller personer som tar ut pension samt personer som arbetar. Personer som är under 66 år och har pension har ett högre skatteavdrag.

Det är ekonomiskt fördelaktigt att vänta med att ta ut sin pension.

-Det är få som känner till hur mycket mer man får i plånboken av att arbeta längre upp i åldrarna. Att skatten är lägre både på pension och arbetsinkomst från det år man ska fylla 66 år ger relativt stora effekter på individen, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Det är också ett fördelaktigare skatteavdrag från januari det år personen fyller 66 år och inkomstskatten på lön blir också lägre.

Ett exempel från Pensionsmyndigheten: En 66-årig person som har 16 000 kronor i pension betalar 17 procent i skatt och får ut 13 300 kronor. En 66-årig person som inte tar ut pension,utan fortsätter att arbeta med en månadslön på 16 000 kronor betalar 8 procent i skatt och får ut 14 800 kronor. En skillnad på 1500 kronor.

Att inkomstskatten är lägre från det år en person fyller 66 år beror på att den har både ett förhöjt grundavdrag och ett förstärkt jobbskatteavdrag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss