A-
A+

Så mycket tjänar du på att arbeta till 67

pengar
E55, Ekonomi, PensionNews55

Pensionsmyndigheten har analyserat effekterna av nya skatteregler som påverkar pensionen.

Sarah Carlsson

Det kan bli stor skillnad i plånboken om du fortsätter att arbeta tills du är 67 år, inte bara för att du tjänar in mer pension. Jobbskatteavdraget gör det ekonomiskt fördelaktigt att fortsätta arbeta och skatten på pension är dessutom högre för dig som är under 67.

När du planerar för att ta ut pension se till så att du vet hur tidpunkten för när du slutar arbeta påverkar vad du får i pension. Skatt på lön för en enskild individ är mindre än skatt på pension så du kan tjäna på att arbeta längre. Jobbar man längre tjänar man även in mer till pensionen. Det gäller även om man väljer att både ta ut pension och fortsätta arbeta, säger Stefan Granbom, analytiker på Pensionsmyndigheten.

I ett räkneexempel med en 63-åring och 67-åring, där båda har en pension på 216 000 kronor per år vid uttagstillfället, får den äldre personen 1 870 kronor mer i plånboken varje månad. Det beror på att 67-åringen har ett förhöjt grundavdrag, vilket den yngre pensionären saknar.

Det som påverkar pensionen mest är summan av alla inkomster en individ haft under hela livet, att ens arbetsgivare har avsatt pengar till tjänstepension och tidpunkten, det vill säga vid vilken ålder, du tar ut pension. Men ytterligare en viktig sak att hålla koll på och som påverkar pensionen är just skatteregler som det förhöjda grundavdraget. Ett år till i arbete kan göra stor skillnad för ekonomin som pensionär, säger Stefan Granbom. 

0
Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss