A-
A+

Så mycket ökar pensionen nästa år

Äldre par sitter på en parksoffa.
EkonomiNews55

Inkomstpensionen och tilläggspensionen höjs i januari efter att Pensionsionsmyndigheten nu beräknat nya inkomstindex. Det rapporterar Privata Affärer.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Inkomstindex höjs med 4,1 procent. Detta gör att både inkomst- och tilläggspensionen ökar med 2,5 procent från och med den 1 januari. Det rapporterar Privata Affärer.

– Inkomst- och tilläggspensionen står för merparten av pensionärernas pensioner. Dessa pensioner utvecklas i takt med löntagarnas inkomster minus 1,6 procent: ett avdrag som finansierar det förskott som ligger i beräkningen av inkomstpensionen. Det är dock först i december då premiepensionens årsomräkning är klar som vi vet hela den allmänna pensionens utveckling, säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren till Privata Affärer.

Alla pensionärer får inte lika mycket. Enbart 1,5 miljoner pensionärer som har inkomst- och tilläggspension, eller bara en av dessa, och som inte heller har varken garantipension eller bostadstillägg får höjningen på 2,5 procent, tillägger tidningen.

Annons

Annons

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss