A-
A+

Så mycket dyrare blir det för pensionärer i villa

Dyrare har det blivit med boende och annat under året. SEB har räknat ut hur mycket det förväntas slå totalt i år för pensionärernas del.
Bostad, E55, Ekonomi, PrivatekonomiNews55

När året är slut kommer utgifter för boende i villa, och andra levnadsomkostnader, ha stigit rejält jämfört med året innan. Här kan du läsa vad SEB spår när det gäller pensionärernas utgiftssmäll.

Annelie Sandström

Annons

Annons

SEB:s beräkningar säger att ett pensionärspar som bor i villa kommer att ha 36 procent så höga utgifter för helåret 2022 jämfört mot föregående år. Bakgrunden är högre el-, livsmedels- och bränslepriser.

För en genomsnittslig barnfamilj är motsvarande siffra 48 procent när det gäller hushållsutgifter i jämförelse med helåret 2021.

Ett par med genomsnittlig pension bör räkna med att deras hushållsutgifter för helåret 2022 stiger med runt 37 000 kronor. Var man bor i landet spelar roll i sammanhanget. Ett pensionärspar boende i elområde 2 bör räkna med att deras hushållsuppgifter stiger med 21 procent på helåret medan ett pensionärspar boende i elområde 4 får räkna med att utgifterna ökar med 45 procent.

På ett år har det ekonomiska klimatet förändrats drastiskt och hushållen står inför en tid som först och främst handlar om att övervintra. Många kommer att behöva se över den privatekonomiska verktygslådan, med allt från förändrade konsumtionsbeteenden till förändrat sparande och amortering, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández och fortsätter.
Det är viktigt att komma ihåg att olika hushåll och geografier påverkas i olika stor utsträckning av det rådande ekonomiska läget. Det vilar ett stort ansvar på finanspolitiken att bli mer träffsäker för att inte riskera att driva upp inflationen ytterligare, då detta sedan måste motverkas genom fortsatta räntehöjningar.

37
Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss