A-
A+

Så kan du undvika skattesmäll

Foto: Martina Holmberg / TT
Ekonomi, Pension, PrivatekonomiNews55

Är du pensionär eller ska gå i pension finns det risk för skattesmäll. Men det finns ett enkelt sätt att undvika detta.

Petra Lundgren

Annons

Annons

Du som är pensionär eller ska gå i pension kan behöva kontrollera att din pensionsutbetalare drar tillräckligt mycket i skatt under 2022. Pensionärer får ofta pension från flera utbetalare och den som fortfarande arbetar får lön. Då finns det risk för kvarskatt under 2023 om det sammanlagda skatteavdraget för 2022 är för lågt.

Den som betalar ut huvudinkomsten, det vill säga den högsta pensionen eller lönen, drar bara av skatt för den inkomsten enligt skattetabellen. Skatteavdraget kan då bli för lågt eftersom övriga utbetalare ska dra 30 procent i skatt.

-Det enklaste sättet för att undvika kvarskatt är att be sin pensionsutbetalare eller arbetsgivare om att dra mer skatt. Du kan exempelvis höja ditt skatteavdrag på den allmänna pensionen från Pensionsmyndigheten. På så sätt kan du enkelt undvika kvarskatt, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Den som inte själv vill höja skatteavdraget kan begära jämkning av skatt hos Skatteverket för att undvika att få kvarskatt. Det går att ansöka både i e-tjänst och på pappersblankett.

Den som vill jämka för 2022 behöver ansöka om det senast den 8 november 2021.

Jämkning för dig som är pensionär (e-tjänst).

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss