A-
A+

Så blir hushållens ekonomi 2023

Experterna har tittat närmare på vad hushållen har att räkna med när det gäller sin ekonomi under det nya året. Foto: Henrik Montgomery / TT
Ekonomi, Privatekonomi, SamhälleNews55

Vi har lämnat ett tufft ekonomiskt år bakom oss. Nu har experterna gjort en prognos för vad svenska hushåll har att räkna med framåt. Det rapporterar SVT Nyheter.

Annelie Sandström

Annons

Annons

Höga elpriser, inflation, och högre bostadsräntor är en dyster prognos för svenskarnas ekonomi 2023.

– Det är en bitter cocktail. Man pressas från många håll, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet, till SVT Nyheter.

Enligt henne kan bolåneräntan komma att ligga på runt fyra procent det kommande året.

– Sen kommer den kanske komma ner gradvis. Men att komma ner till de nivåer vi har haft de senare åren är inget man ska räkna med. Räntorna kommer nog att ligga kring två – tre procent, säger hon enligt SVT Nyheter.

Tillräckliga marginaler

Man bedömer att hushållens marginaler fortfarande tillräckliga för att klara ekonomin om den rörliga räntan hamnar runt fyra procent.

– Typiskt sett stresstestar vi nya bolånekunder med räntor på 6-7 och de flesta har då marginaler som innebär att de klarar av att betala både räntor och amorteringar och ha en låg konsumtionsstandard, säger Henrik Braconier vid Finansinspektionen.

– Men det innebär kanske att man behöver dra in på extrasakerna som man är van att konsumera, tillägger han.

Att införa generella amorteringslättnader på bolån för att skapa större marginaler i svenskarnas privatekonomi är inget som Finansinspektionen förespråkar.

– Problemet med ett generellt undantag, som fanns under pandemin, är att det inte är särskilt träffsäkert. Vi kommer i så fall ge amorteringspaus till många som inte behöver en sådan.

– Vi pekar istället på att man ska prata med sin bank för att få en tillfällig nedsättning.

7
Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss