A-
A+

Prognos: Så många gånger höjer Riksbanken räntan i år

Ekonomi, affärer och finansNews55

Storbank ändrar sin prognos när det gäller antalet räntehöjningar från Riksbanken i år, Sverige och Finland ska hålla möte med Natos generalsekreterare och de snabbaste tågen på svensk järnväg har köpts in. Det är några av dagens viktigaste nyheter.

e55

Nordea ändrar sin prognos på Riksbanken och spår nu en första räntehöjning i juni med 25 punkter. De räknar också med höjningar i september och november. Tidigare trodde Nordea på två höjningar i år (september och november).”Det går fort nu. Inflationsgrytan kokar över och centralbankerna signalerar allt snabbare åtstramning av penningpolitiken. Vi ändrade vår prognos på Riksbanken så sent som i mitten av mars. Nu är det dags igen. Orsaken är den höga inflationen i Sverige och i omvärlden samt de nya signalerna från Riksbanken”, skriver Nordea i makroanalys. Nordea bedömer att Riksbanken avvaktar gällande räntan under 2023. ”Vår bästa bedömning är att priserna ökar långsammare under 2023 och att inflationen därmed sjunker. Dessutom räknar vi med att BNP-tillväxten och efterfrågan på arbetskraft mattas av påtagligt nästa år. Orsaken är att en stramare penningpolitik i omvärlden och här hemma, tillsammans med den höga inflationen, tar kraft av konjunkturen. Dessutom antas utbudsstörningarna avta nästa år. Med en svagare global tillväxt bör även transportkostnader och råvarupriser dämpas. Därför står vi kvar vid att styrräntan lämnas oförändrad under 2023”, skriver Nordea. Nordea uppger också att inflationsutsikterna är osäkra, med risker på uppsidan. Deras bedömning är att KPIF exklusive energi toppar på över 4 procent. De noterar också att Konjunkturinstitutets inflationsbana ligger högre än deras.

Sveriges utrikesminister Ann Linde kommer att hålla ett möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto i Bryssel idag. Det uppger regeringen i ett pressmeddelande. Mötet äger rum inför Natos utrikesministermöte som hålls den 6-7 april. Nato har skickat en inbjudan till flera partners att närvara vid mötet. Detta gäller för Sverige och Finland, samt länder som Ukraina, Georgien, Japan, Sydkorea och Australien.

SJ har tecknat avtal med tågtillverkaren Alstom om att köpa 25 nya snabbtåg av modellen Zefiro Express. De nya tågen kommer att bli de snabbaste tågen någonsin på svensk järnväg, med en topphastighet på 250 kilometer per timme, skriver SJ i ett pressmeddelande. I avtalet ingår 25 nya snabbtåg och en option på upp till ytterligare 15 tåg. Affären är värd ungefär sju miljarder kronor. Tågen ska användas för fjärrtågtrafik mellan storstäder i Sverige men även för gränsöverskridande trafik till Danmark och Norge.

SJ fattade beslut om tilldelning av avtalet till Alstom den 20 december 2021 efter genomförd upphandling. Avtalet mellan parterna tecknades den 5 april 2022. Det första tåget beräknas kunna sättas i trafik under 2026.

Kraft- och automationsbolaget ABB ska under de kommande tio åren tillhandahålla 1 350 laddare till energikoncernen EWII, för installation vid Köpenhamns flygplats, Kastrup. Det framgår av ett pressmeddelande. De första 180 AC-laddarna och 15 DC-snabbladdarna ska installeras under 2022.

Ovanstående nyheter är ett urval av det nyhetsbyrån Finwire rapporterat om under dagen. 

0
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss