A-
A+

Polen på kollisionskurs med EU

Ekonomi, PolitikNews55

OMVÄRLDSSVEPET 20/10 Polen är på kollissionskurs med EU och i USA vill demokraterna ha bättre rapportering från privatpersoner så att de inte smiter undan med skatt, men tvingas nu delvis backa från sitt förslag.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Polen har varit på kollisionskurs med EU en längre tid och nu lovar Bryssel att straffa landet som utmana EU-lagen. En dom sätter nämligen polsk lag över EU-rätten vilket inte ses med blida ögon. Det rapporterar Financial Times. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa att Polen hotar hela samarbetet och hon lovade att agera – men hon kunde inte säga hur, skriver Sveriges Radio.

Demokraterna i USA vill att bankerna måste tillhanda information till IRS för att lättare hitta skattefusk. Men efter stark kritik från republikaner och finanstjänst-branschen har de nu backat om gränsen för rapportering och höjer den till 10 000 USD istället för det tidigare förslaget på 600 USD. Det rapporterar Wall Street Journal. Syftet med förslaget är att utgöra ett hinder för privatpersoner som vill dölja sina intäkter från Skatteverket.

EU:s valutakommissionär Gentiloni varnar euroländerna mot en alltför hård åtstramningspolitik – och efterlyser ännu fler investeringar i förnybar energi. Det rapporterar tyska Handelsblatt.

På tisdagskvällen meddelade Handelsbanken att den skulle sälja all sin bankverksamhet i Danmark och Finland. Det är en sällsynt möjlighet att få köpa en bank. Totalt är det nu mer än en handfull banker som kan komma att lägga bud på banken som har nästan en lånestock på nästan 80 miljarder DKK. Det rapporterar Danska Börsen. 
Yaras vd oroas över den effekt som skenande gaspriser har på Europa. Det rapporterar norska Dagens Näringsliv. Yara är ett gödningsföretag. Förutom högre gaspriser noterar bolaget att gödselpriserna stiger ännu mer.

Annons

Annons

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss