A-
A+

Oro för stigande bränslepriser

EkonomiNews55

OMVÄRLDSSVEPET Priset på bränsle stiger och oron för detta tas upp i både brittisk och norsk affärspress i dag.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Internationella valutafonden är oroade över den stigande inflationstrycket i världsekonomi. IMF uppmanar stater att vara mycket, mycket vaksamma hur kostnadsläget utvecklar sig. Det rapporterar Financial Times. Bland annat har bränslepriser över minst tre kontinenter rusat den senaste tiden; USA, Europa och Asien.

Det kinesiska styret fortsätter att kontrollera flera branscher allt hårdare. Denna gång uppges president Xi Jinping gå till botten med vilka kopplingar statliga banker har till privata företag. Det rapporterar Wall Street Journal. 

Tyska Handelsblatt rapporterar om bakslag för biotechföretaget Curevac som tvingas stoppa sitt första covid-vaccin vilket fick aktien att falla med 15 procent på börsen under tisdagen, men återhämtade sig något när den amerikanska handeln kom igång på eftermiddagen. De negativa nyheterna följer på svaga testresultat som meddelades för tre månader sedan. Det handlar om ett mRNA-baserat vaccin. Till saken hör att EU betalade miljoner euro till Curevac i förskott för att leverera covid-vaccin, men nu blir det alltså inget med det. Sedan början av juni har aktien tappat mer än 60 procent.

Danska Börsen rapporterar om att priset på bränsle stiger och att det är SAS och Norwegians nya utmaning. De har ännu inte säkrat bränsle på kontrakt, något som lågpriskonkurrenter är i full gång med. Ingen vet heller hur många passagerare som tänker resa nästa månad. 


Norska Dagens Näringsliv skriver om att Internationella energirådet, IEA, anser att investeringar i förnybar energi går för långsamt, samtidigt som oljebolagen inte vågar investera i olja och gas och att det kan leda till en fortsatt energikris de kommande åren.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss